Ultimul zbor al navetei Atlantis, sfarsitul unei ere

Scris de

Atlantis este ultima naveta spatiala care va fi lansata de SUA catre Statia Spatiala Internationala in cadrul programului de 30 de ani al NASA.

Naveta, pe care se vor afla doar patru astronauti, a fost verificata si este pregatita pentru calatoria catre Statia Spatiala Internationala (ISS). Lansarea va avea loc de la Centrul Spatial Kennedy din Florida, pe 8 iulie, la 17:26 ora Romaniei.

Atlantis va “livra” pentru ISS mancare, imbracaminte, echipamente stiintifice si alte provizii necesare pentru un an. Statia orbitala se afla la 345 de kilometri deasupra Terrei si este un proiect in valoare de 100 de miliarde de dolari.

Pregatiri intrerupte

Alerta de impact cu resturi din spatiu a intrerupt pregatirile statiei spatiale pentru vizita navetei Atlantis. NASA a aflat ca resturile vor trece foarte aproape de ISS si i-a sfatuit pe membri echipajului sa se adaposteasca in capsulele ruse de salvare – Soyuz.

In mod normal, statia poate fi manevrata si mutata astfel incat impacturile sa fie evitate, insa alerta a fost data cu doar 14 ore inainte ca resturile sa se afle cel mai aproape de statie si deci nu a existat suficient timp pentru alte manevre. Resturile au trecut la doar 335 de metri de statie, mai aproape ca niciodata.

Echipajul de sase oameni al ISS s-a impartit in doua grupuri de trei iar membrii s-au adapostit in capsule cu doar 20 de minute inainte ca resturile din spatiu sa treaca pe langa statie. Aceasta a fost a doua oara in istoria statiei cand membri echipajului au fost nevoiti sa se adaposteasca in “barcile de salvare”.

Echipajul Atlantis

Membrii americani ai echipajului se pregatesc pentru o iesire in spatiu in timpul sederii de 8 zile a navetei Atlantis, manevra pe care de obicei o fac astronautii care “se afla in vizita”.

NASA a vrut ca pregatirile echipajului Atlantis sa fie cat mai simple. Echipajul format din comandantul Chris Feguson, Sandra Magnus, Doug Hurley si Rex Walheim acopera deja munca a sase sau sapte oameni, numarul de astronauti care se afla de obicei la bordul unei nave spatiale. Motivul pentru numarul redus de astronauti este de fapt o masura de siguranta. In cazul in care Atlantis nu va putea sa aterizeze, echipajul va ajunge acasa cu ajutorul unei mici navete spatiale ruse Soyuz.

Inca de la accidentul din 2003 al navetei Columbia, NASA a avut intotdeauna o naveta de siguranta pregatita, in cazul in care era nevoie de o misiune de salvare. Atlantis este totusi a 135-a si ultima naveta care va zbura fara a avea o naveta de siguranta.

Incheierea programului

 

Motivul pentru care SUA incheie programul spatial al NASA este dat de costurile anuale de 4 miliarde de dolari necesare pentru operare. Astfel, acesti bani vor fi investiti pentru dezvoltarea si constructia unor navete care vor putea calatori dincolo de statia spatiala, cum ar fi pe Luna, asteroizi si, eventual, Marte.

Space Exploration Technologies si Corporatia Orbital Sciences sunt programate sa inceapa livrarile de marfa catre statie incepand cu anul urmator. NASA spera ca astronautii vor putea fi trimisi in spatiu de companiile comerciale, dar aceste navete nu vor fi gata in urmatorii patru-cinci ani.

Intre timp, NASA va plati Rusiei mai mult de 50 de milioane de dolar pe astronaut, pentru a-si putea trimite oamenii in spatiu.

Autor: Andrada Florea

Sursa: Dailymail
Sursa foto: Wikipedia

Etichete: , , , , , , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.