Putem opri autostopistii spre Marte?

Scris de

Roverele martiene ar putea trimite alarme false astrobiologilor in cautarea vietii pe Planeta Rosie. Sau si mai nasol – sa distruga viata martiana nativa care asteapta in sol.

Un nou studiu arata ca actualele tehnici de curatare a vehiculelor robotice care circula pe Marte lasa in viata unele dintre cele mai rezistente forme de viata de pe Pamant. Acestea sunt unele organisme unicelulare iubitoare de sare dar si unele animalute numite tardigrade.

Adam Johnson, fost student la Indiana University a studiat timp de 40 de zile cele mai animalele cele mai rezistente de pe Terra intr-un mediu care este o reproducere a conditiilor de pe Marte.

El si colegii sai au studiat bacteriile din solul inghetat siberian (permafrost), haloarchaea – microorganisme unicelulare ce traiesc in apa sarata din Mexic, organisme din Canada asemanatoare drojdiei si tardigradele – cunoscute drept “ursi de apa”, care sunt cele mai rezistente animale multicelulare din lume si despre care se stie ca au supravietuit calatoriilor in spatiu.

Ei au copt bucati de roci bazaltice timp de 12 ore la 400 de grade Celsius pentru a fi siguri ca nu mai au materiale organice. Dupa care au pus culturile pe ele si le-au inchis in geam cu o atmosfera care sa mimeze variatiile zilnice de temperatura, atmosfera, ciclul solar si radiatiile ultraviolete de la suprafata lui Marte.
Cele mai multe au murit de la un inghet amestecat cu sete. Dar haloarchaea si tardigradele au supravietuit celor 40 de zile. Despre acestea din urma s-a calculat ca pot supravietui chiar 300 de ani in solul martian.

Studiul va aparea in jurnalul Icarus.

Sursa: Wired
Sursa foto: bejeus-bloguri.blogspot.com

Etichete: , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.