Receptorii musculari influenteaza simtul proprietatii corpului

Scris de

Simtul tactil, vazul si receptorii musculari si din articulatii ajuta creierul sa-si constientizeze corpul. Cercetarile arata cum creierul isi construieste o harta a ceea ce-i apartine.

Suntem cu un pas mai aproape de a intelege cum isi dezvolta creierul simtul proprietatii astfel incat sa recunoasca propriul corp ca fiind al nostru. Cercetatorii australieni au aratat ca pe langa simtul tactil si vaz, semnalele receptorilor din muschi si articulatii joaca un rol esential. Descoperirea, publicata recent in Journal of Physiology, va ajuta la conceperea unor tratamente in cazul unor boli precum epilepsia sau accidentul vascular cerebral (AVC). Autorul cercetarii, Lee Walsh de la Neuroscience Research Australia, explica faptul ca noi stim instinctiv ca partile corpului nostru ne apartin. Totusi, cum anume dezvolta creierul o harta a ceea ce-i apartine ramane un mister.

“Cum stiu ca mana mea e a mea si nu a ta si ca telefonul nu face parte din corpul meu?” spune acesta.

In acest studiu, echipa de cercetare a dorit sa afle daca si alte cai senzoriale sunt importante in dezvoltarea simtului de recunoastere a propriului corp.

“Putem folosi vazul pentru a ne privi parti ale corpului, insa putem de asemenea sa vedem si alte corpuri, deci doar vederea nu poate diferentia membrele straine de cele care ne apartin,” spune Walsh. “Receptorii musculari pot doar semnala ceea ce i se intampla corpului, asa ca par un candidat ideal care sa indice simtul proprietatii.”

Pentru a-si testa teoria, cercetatorii au creat iluzia unui deget aratator de plastic. Degetul s-a folosit deoarece simtul tactil putea fi anihilat cu un anestezic local. S-a constatat ca simtul proprietatii era inca prezent chiar daca degetele subiectilor erau anesteziate. Walsh sustine ca raspunsul stimulilor vizual si tactil nu este esential in stabilirea simtului de apartenenta a corpului. In schimb semnalele provenite de la muschi in combinatie cu vazul ii sunt suficiente creierului pentru a recunoaste ce-i apartine.

“Rezultatele arata clar ca receptorii musculari contribuie la simtul proprietatii corpului,” spune Walsh. “Acesta este primul studiu care arata cum creierul foloseste informatiile provenite de la muschi pentru a ne spune ce este si ce nu este corpul nostru. Este fundamental sa stim in ce fel creierul si corpul interactioneaza pentru a ne oferi simtul propriei persoane.”

Studiul a relevat de asemenea si importanta potrivirii dintre stimulii senzoriali in manipularea simtului de proprietate al corpului. Walsh sustine ca in timpul studiului, degetul adevarat era ‘tinut’ de un tub conceput sa mimeze felul in care era tinut degetul de plastic de catre cercetator.

Oricum pe parcursul experimentului impulsul vizual nu s-a potrivit perfect impulsului tactil iar simtul proprietatii subiectilor asupra degetului fals era redus. Walsh sustine ca unele victime ale accidentului vascular cerebral isi pierd simtul proprietatii asupa membrului afectat.

“Acest lucru poate face dificila recuperarea, intrucat cum poti reabilita impulsul senzorial?” El a mai adaugat ca cercetarile pa care le fac ar putea raspunde acestei intrebari.
“Odata ce intelegem mai bine simtul proprietatii asupra corpului ne putem indrepta atentia asupra pacientilor care au suferit un AVC si apoi sa vedem diferenta dintre ei si persoanele sanatoase.”

Autor: Adriana Serban

Sursa: Discovery News
Sursa foto: Human Body Facts

Etichete: , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.