Galaxiile pot fi treze sau adormite
Scris de Andrada Florea
Galaxiile din universul indepartat pot fi treze, formand stele, si adormite, fara a forma vreo stea, potrivit unor studii realizate de cercetatorii americani.
Oamenii de stiinta stiau deja de cativa ani ca galaxiile din universul apropiat par sa fie intr-una dintre cele doua stari. Dar o noua analiza a aratat ca pana si galaxiile foarte tinere, aflate la 12 miliarde de ani-lumina, sunt fie treze, fie adormite, ceea ce inseamna ca ele s-au comportat astfel pe parcursul a 85% din istoria universului.
Daca privim galaxiile aflate foarte departe, privim de fapt inapoi in timp, cand erau foarte tinere, si asta pentru ca luminii pe care o emit ii ia foarte mult sa ajunga pe Terra.
“Faptul ca vedem in universul indepartat galaxii atat de tinere dar care deja sunt adormite este remarcabil” spune Kate Whitaker, absolventa a Universitatii Yale si principalul autor al studiului.
Pentru a determina daca galaxiile sunt adormite sau treze, Whitaker si colegii sai au fabricat un nou set de filtre, fiecare sensibil la un anumit tip de lungime de unda de lumina, pe care mai apoi le-au folosit pe un telescop din Kitt Peak, Arizona. Si-au petrecut 75 de nopti in “compania” telescopului de patru metri, colectand lumina a 40 000 de galaxii, aflate in universul apropiat si pana la 12 miliarde de ani-lumina in universul indepartat. Studiul rezultat este cel mai complex si complet realizat vreodata la aceste distante si lungimi de unda de lumina.
Echipa a reusit sa descifreze comportamentul dual al galaxiilor prin analiza culorii luminii pe care acestea o emit. Din pricina modului de formare a stelelor, galaxiile “treze” apar mai albastre, pe cand cele “adormite” tind sa se apropie de culoarea rosie.
Cercetatorii au descoperit ca sunt mai multe galaxii active decat pasive, ceea ce confirma faptul ca galaxiile incep prin a forma stele intr-un mod activ, pentru ca mai apoi sa intre intr-o stare pasiva.
“Nu vedem multe galaxii care sa se afle intr-o stare de mijloc” spune Pieter van Dokkum, astronom Yale si un alt autor al studiului. “Aceasta descoperire arata cat de repede trec galaxiile de la o stare la alta”.
Inca nu se stie daca galaxiile care au intrat in starea pasiva raman astfel. Totusi, noul studiu sugereaza ca galaxiile active formeaza stele de 50 de ori mai repede decat cele pasive.
“Speram ca in continuare sa determinam daca galaxiile trec incontinuu de la o stare la cealalta, sau raman pasive pentru totdeauna” spune van Dokkum. “Suntem de asemenea interesati de perioada necesara unei galaxii sa ‘adoarma’ si daca putem sa observam una in timp ce trece catre aceasta stare”.
Autor: Andrada Florea
Etichete: astronomie, Calea Lactee, cercetatori, extern, galaxii, stele, stiri, Terra, univers