Revolutie in stiinta. Viteza luminii nu e absoluta. Einstein, depasit?
Scris de Nicolae Cobzaru
Neutrinul – aceasta este particula care a depasit viteza luminii si care ar putea schimba fundamental legile fizicii. Problema e simpla: daca neutrinul are masa, atunci teoria relativitatii cade, legile fundamentale ale fizicii se schimba, iar noi traim intr-un alt univers decat cel einsteinian.
Modalitatea de a demonstra ca neutrinul are masa este de a verifica daca exista oscilatii ale acestuia. Este exact ce si-au propus fizicienii in ultimii ani, prin proiecte marete. Dupa asidue si costisitoare cercetari, cei mai de seama oamenii de stiinta – de la FermiLab (Fermi National Accelerator Laboratory) si CERN (European Organization for Nuclear Research) – au produs un experiment prin care au reusit sa trimita fascicule de neutrini de la CERN (Geneva) la Laboratorul de la Gran Sasso (Italia), pe o distanta de 730 km.
La laboratorul de la Gran Sasso, experimentul subteran OPERA (Oscillation Project with Emulsion-tRacking Apparatus) a evidentiat semnalul de neutrini proveniti din procesul de oscilatie. Aceste oscilatii depind de distanta parcursa de neutrin (L) si de energia sa (E). Posibilitatea de oscilatie e raportul E/L.
Rezultatul obtinut la OPERA e bazat pe observarea a peste 15.000 de evenimente cu neutrini masurate la Gran Sasso si arata ca neutrinii calatoresc cu o viteza egala cu a 20- a parte dintr-un milion peste viteza luminii.
Timpul de zbor al neutrinilor a fost determinat cu o acuratete de mai putin de 10 nanosecunde, prin folosirea de instrumente complicate ce includ ceasuri atomice si sisteme GPS avansate. Timpul de raspuns intre toate elementele liniei de fascicule de la CNGS (CERN Neutrinos to Gran Sasso) si ale detectorului OPERA a fost de asemenea masurat cu mare precizie.
Dupa cum spun oficialii de la CERN, date fiind consecintele uriase ale acestui rezultat, sunt necesare masuratori independente, inainte ca rezultatul obtinut sa fie confirmat sau infirmat.
Pentru ca ceea ce s-a obtinut in acest experiment vine in contradictie cu legile fundamentate ale naturii, s-au efectuat cercetari cu privire la deviatia de la teoria relativitatii a lui Einstein, pana acum negasindu-se nimic de acest fel. Puternicile constrangeri ce deriva din aceste observatii duc la o interpretare a masuratorii OPERA in termeni de modificare a teoriei relativitatii, fapt ce indica inca o data motive serioase pentru efectuarea de masuratori independente.
Acest rezultat a venit ca o surpriza neasteptata. Impactul asupra stiintei este prea mare pentru a trage concluzii pripite sau a incerca interpretari, spune purtatorul de cuvant OPERA, Antonio Ereditato, de la Universitatea Berna. Daca aceasta masuratoare este confirmata, ne va schimba viziunea asupra fizicii, insa trebuie sa ne asiguram ca nu exista alte explicatii, mai triviale, declara Directorul de Cercetare al CERN, Sergio Bertolucci.
Desigur, oficialii sunt rezervati si refuza momentan sa vorbeasca despre consecintele acestui eveniment. Tocmai pentru ca este un moment de cotitura in stiinta, inainte de a fi trase concluzii si a se propune interpretari, sunt necesare niste ”masuri de siguranta”.
In esenta, momentul acesta poate fi asemanat cu cel din 1905, cand Einstein a propus pentru prima data teoria relativitatii. Atunci s-a trecut de la paradigma fizicii newtoniene la cea a fizicii relativiste. Nu insa fara sovaieli si aversiuni venite dintr-o parte a comunitatii stiintifice. Insa, ceea ce ramane valid in stiinta nu e decat adevarul factual demonstrat – suveran deasupra oricaror paradigme si preferinte.
Autor: Nicolae Cobzaru
Etichete: CERN, Einstein, extern, legi fizice, neutrini, revolutii, stiinta, stiri, viteza luminii