Centrala nucleara iraniana si prietenie coreeana: Rusia da lovitura dupa lovitura

Scris de

Rusia a propus construirea unor noi centrale nucleare in Iran, dupa cea de la Bushehr. Informatia a fost facuta publica de seful Agentiei Atomice iraniene.

“Rusia si Iranul spera ca regiunea marii Caspice sa fie prospera, tarile riverane sa nu suporte nicio presiune externa, sa se respecte alegerea fiecaruia si sa poata coopera la toate nivelurile. N-am nicio indoiala referitor la relatiile noastre care vor avea un viitor stralucit, cu atat mai mult cu cat interesele ruse si iraniene nu se limiteaza doar la marea Caspica”, a declarat ministrul afacerilor externe rus.”Am purtat negocieri cu rusii privind construirea noilor centrale nucleare”, a adaugat omologul sau iranian. “Ei au avansat cateva propuneri”.

Rusia a construit singura centrala nucleara iraniana in orasul portuar Bushehr. “Exista un prim schimb de idei, dar trebuie sa continuam”, a adaugat seful agentiei atomice iraniene. “Cele doua parti implicate trebuie sa obtina beneficii din toate acordurile ulterioare”. Insa, n-a dat detalii despre numarul viitoarelor centrale electrice si amplasamentele lor.

In ultimii ani, Republica Islamica si-a anuntat intentiile de a construi reactoare nucleare si instalatii pentru obtinerea uraniului, urcand de la 10 la 20 de centrale nucleare. Dar ramane sa fie date publicului planuri concrete pentru a construi centralele atomice in afara Bushehrului, combustibilul necesar urmand sa fie furnizat de Rusia. In 2007, Iranul a lansat apeluri la oferte internationale pentru construirea unor noi centrale nucleare aproape de Bushher, si, un pic mai tarziu, si-a anuntat intentia de a relansa un proiect mai vechi in orasul Darkhoin, situat in sud-vestul provinciei Khuzestan, aproape de granita cu Irakul. Ca si Bushherul, Darkhoinul are un proiect ale carui planuri initiale au fost concepute inainte de izbucnirea revolutiei islamice din 1979.

Moscova si Teheranul au legaturi stranse cu numeroase dictaturi islamice. In 2011, schimburile comerciale ruso-iraniene au depasit nivelul din 2010, atingand cifra de 3,65 miliarde de dolari. Sectoarele energetice, petrolul, gazele naturale si transporturile sunt domeniile cele mai promitatoare ale cooperarii bilaterale. Pe 14 august, presedintele iranian Mahmoud Ahmadinejad a anuntat la postul Russia Today ca prima centrala nucleara iraniana construita de specialistii rusi, va fi pusa in functiune inainte de sfarsitul anului 2011.

Iar atunci cand vorbim de dictaturi, se stie ca Rusia a intins covorul rosu pe 21 august pentru a-l primi pe conducatorul nord-coreean Kim Jog-IL in regiunea Amour, unde fusese sa viziteze o uzina, chiar inainte de intalnirea cu presedintele Dmitri Modvedev. Dupa scurta ceremenie de primire, dictatorul coreean si-a marturisit marele interes pentru tehnologia dezvoltata in uzina vizitata.

Autor: Adriana Vilsan

Sursa: JSS News
Sursa foto: JSS News

Etichete: , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.