Roiul Perseidelor, spectacol cosmic nocturn

Scris de

Ploaie de meteoriLuna plina din noaptea de 12 august nu a distras de la ploaia de meteori – Perseidele – ce a putut fi observata de zeci de oameni din toata lumea.

In fiecare an, in luna august, Pamantul trece printr-o zona cu resturi spatiale lasate in urma de cometa Swift-Tuttle. Resturile spatiale sunt atrase de graviatia Pamantului, luand forma de meteori. Cat despre cometa, aceasta are o dimensiune aproximata la 9.7 kilometri in lungime.

Cand Perseidele intra in atmosfera planetei, particulele care formeaza varfurile meteorilor se incalzesc, putand ajunge pana la o temperatura de peste 1600 de grade Celsius. Astfel, meteorii se vaporizeaza treptat, ceea ce creaza “stelele cazatoare” ce pot fi observate la o inaltime de peste 100 de kilometri.

Iar daca credeti ca Perseidele sunt “incete”, aflati ca va inselati. Ele “calatoresc” cu o viteza de pana la 60 de kilometri pe secunda. Dar comparativ cu dimensiunile cometei care le lasa in urma, majoritatea Perseidelor nu sunt mai mari decat un fir de nisip, cele de dimensiunile unui bob de mazare sau a unei pietricele fiind rare.

Un astronom pe nume Brian Marsden a prezis ca Swift-Tuttle va lovi Pamantul, candva in viitor. Au existat insa studii si observatii ce au desfiintat prezicerea. Cu toate acestea, astronomul si-a schimbat prezicerea, spunand ca Swift-Tuttle va rata Pamantul la mustata candva in anul 3044.

Swift-Tuttle va mai oferi o ploaie spectaculoasa in anul 2126, insa exista preziceri ca ploaia nu va ajunge in atmosfera planetei. Mai mult decat atat, astronomii prezic ca tot in 2126, cometa s-ar putea sa fie vizibila cu ochiul liber, fapt ce va marca al treilea mileniu cand aceasta va fi fost observata de catre oameni.

Ploaie de meteori

Sursa: IBTimes
Sursa foto: Reuters

Etichete: , , , , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.