S-a descoperit cea mai tanara si apropiata supernova
Scris de Alina Neamtu
Astronomii au descoperit o noua supernova, la doar cateva ore dupa ce a explodat, datorita unui telescop robotic si unor algoritmi.
Supernovele noi nu sunt atat de rare, dar aceasta este unica prin faptul ca este atat de apropiata (la doar 21 milioane ani-lumina) si este un tip important pentru masuratorile astronomice. Supernova PTF 11kly este cea mai tanara descoperita vreodata.
A aparut in galaxia spirala M101, supranumita Galaxia-Morisca (Pinwheel-nr), si care de 10 ori mai mare decat Calea Lactee. Este o supernova de tip Ia, foarte luminoasa, care este folosita pentru a masura distantele dintre galaxii.
Prin intermediul studiului Palomar Transient Factory (PTF), care este facut pentru a observa si descoperi evenimente astronomice in timp ce acestea se intampla, s-a reperat supernova la inceputul acestei saptamani.
Un sistem robotic de observare montat pe telescopul Samuel Oschin de 48 inci de la observatorul Palomar a scanat cerul si a adaugat informatii intr-un supercomputer de la laboratorul Berkeley. Computerul a folosit algoritmi pentru a verifica datele PTF si a observat fenomenele astronomice interesante.
La cateva ore dupa descoperirea PTF 11klt, sistemul a trimis coordonatele telescoapelor din intreaga lume. Dupa trei ore, telescoape din Insulele Canare au observat semnatura spectrala a supernovei si, 12 ore mai tarziu, astronomii de la observatoarele Keck si Lick au determinat ca este o supernova de tipul Ia.
Imediat dupa, astronomii au trimis o cerere urgenta catre NASA pentru a folosi telescopul spatial Hubble, care va observa supernova in cursul acestui weekend.
Descoperind supernova atat de devreme, astronomii isi pot face o idee despre straturile sale ultraperiferice, si isi vor da seama care sunt caracteristicile stelei care a explodat.
“Cand descoperi o supernova atat de devreme, amestecata in explozie, pot chiar sa vezi parti nearse ale stelei care a explodat! Este remarcabil“, spune astronomul Andrew Howell. “Gasim noi indicii care vor duce la rezolvarea misterului originii acestor supernove care ne-au nedumerit timp de 70 de ani. In ciuda faptului ca am vazut mii de supernove, nu am vazut niciodata asa ceva”.
Potrivit astronomilor, supernova devine din ce in ce mai luminoasa in fiecare noapte si va putea fi vazuta in urmatoarele saptamani de oricine are un binoclu bun. Cel mai bun moment pentru a o observa este imediat dupa apus, in emisfera nordica, in constelatia Carul Mare.
Etichete: astronomie, Calea Lactee, descoperiri, extern, galaxii, Hubble, NASA, stele, stiri, supernova, telescoape