S-a descoperit o alternativa la antibiotice

Scris de

Cercetatorii de la Fraunhofer Institute for Cell Therapy and Immunology (IZI) din Leipzig au gasit o alternativa la antibioticele uzuale. In viitor, ”peptidele antibacteriene”-substante chimice obtinute din desfacerea hidrolitica a proteinelor- vor prelua lupta impotriva virusilor.

In ultima vreme s-a constatat ca numarul agentilor patogeni (microbilor) imuni la antibiotice se afla in crestere. Anumite bacterii nemaiputand fi combatute. OMS (Organizatia Mondiala a Sanatii) lanseaza avertismente ce privesc rezistenta la medicamente a caror eficacitate nu a fost, pana de curand, pusa la indoiala.

Directorul-general OMS, Margaret Chan, a tinut sa precizeze ca, in cazul neluarii unor masuri rapide in aceasta privinta, curand nu va mai fi posibila tratarea multor boli infectioase frecvente. Acest avertisment apare in urma unui raport OMS din 2010, care arata ca aproape o jumatate de milion de oameni au fost infestati cu un nou tip de virus ce provoaca tuberculoza si care este rezistent la o serie de antibiotice – un sfert dintre cei infestati au murit. OMS pune cresterea numarului de virusi patogeni rezistenti pe seama folosirii nediferentiate a penicilinei si altor antibiotice.

Studiul efectuat de IZI este asadar, binevenit. Conform liderului echipei de cercetare, Dr. Andreas Schubert, ”deja s-au identificat 20 de astfel de lanturi scurte de amino acizi, capabile sa ucida numerosi microbi”. Expertii s-au preocupat indeosebi de peptidele cu o lungime mai mica de 20 de amino acizi. Spre deosebire de antibioticele obisnuite, peptidele isi elibereaza efectul distructiv asupra microbilor intr-un timp mult mai scurt, actionand de asemenea la o concentratie mult mai mica in comparatie cu antibioticele conventionale. Un alt factor important este acela ca peptidele identificate in testele intreprinse nu afecteaza celulele corpului uman, dupa cum explica A. Schubert, sintetizand rezultatele cercetarilor.

Sectorul alimentatiei ar putea beneficia de asemenea de aceasta descoperire, prin implementarea peptidelor antibacteriene in cadrul procesului de productie a alimentelor, fapt ce ar duce la scaderea drastica a contaminatiei bacteriene ce provoaca pierderi de miliarde in fiecare an, industriei alimentare.

Autor: Nicolae Cobzaru

Sursa: Fraunhofer
Sursa foto: Fraunhofer

Etichete: , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Comentarii (1)

 

  1. gogu says:

    Cred ca trebuie sa cititi putin despre diferentele dintre bacterii si virusi. Antibioticele nu trateaza infectii virale ci bacteriene.

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.