S-a descoperit o noua stare de agregare a materiei?
Scris de Alex Sima
O echipa de cercetatori a emis un comunicat de presa prin care anunta potentiala descoperire a unei noi stari de agregare a materiei.
Echipa condusa de Zhi-Xun Shen, de la centrul SIMES (Stanford Institute for Materials and Energy Science), o initiativa comuna a Departamentului de Energie american (prin SLAC National Accelerator Laboratory) si a Universitatii Stanford, a publicat datele acum cateva ore in revista Science.
O discontinuitate in structura electronica a unor superconductori de inalta temperatura a provocat interesul oamenilor de stiinta – electronii ordonandu-se in mod misterios, intr-un mod nemaiobservat pana acum.
Superconductorii sunt materiale prin care energia trece fara sa se piarda, electronii separandu-se in perechi, insa acestia opereaza la temperaturi extrem de scazute. S-a incercat de mult timp crearea unora care sa functioneze la temperaturi obisnuite, insa acestia au o stare bizara, in timp ce electronii se pregatesc de schimbare.
In timpul acestei stari, electronii se ocupa cu altceva, nu de superconductivitate, iar in ultimii 20 de ani nimeni nu a reusit sa descopere ce se intampla in aceasta perioada de lipsa.
Cercetatorii condusi de Shen au folosit trei tipuri de masuratori pentru a studia comportamentul electronilor. Ei au descoperit ca, in timpul perioadei in cauza, electronii nu se impart in perechi, ci se reorganizeaza intr-o ordine distincta, iar aceste formatiuni persista si in timpul starii de superconductivitate, insa nimeni nu a vazut asta pana acum.
Starile de agregare a materiei (cunoscute pana acum): solida, solida magnetica, solida radioactiva, lichida, gazoasa, plasma, superplasma.
Etichete: cercetatori, descoperiri, electroni, extern, fizica, recomandari Stiinta & Tehnica, stiinta, stiri