S-au facut progrese in crearea de insecte uriase
Scris de Daniel Ionascu
Nu, nu face parte din scenariul unui film de groaza de mana a doua cu invazii de gandaci si pitipoance. Cercetatorii de la Arizona State University incearca sa determine de ce anumite insecte au devenit mai mari sau mai mici in timp, si au reusit deja sa creeze libelule mai mari.
John VandenBrooks si echipa sa studiaza daca oxigenul are vreun rol in marimea insectelor. Paleontologii asociaza marimea mult mai mare a unor animale din istoria planetei cu proportii mai mari de oxigen. Anumite libelule din erele trecute, precum Meganeura, care a trait acum 300 de milioane de ani, avea o anvergura a aripilor de peste 75 de centimetri.
VandenBrooks studiaza 12 tipuri diferite de insecte, inclusiv libelule si gandaci. In zece cazuri din cele 12 acestea au crescut in marime in medii bogate in oxigen. In cazul gandacilor, rezultatul a fost exact invers, avand nevoie de doua ori mai mult timp pentru a ajunge la maturitate.
Nivelul oxigenului a variat pe Pamant intre un minim de 12% si un maxim de 31%. Acum se afla la circa 21%.
Etichete: Carbonifer, extern, insecte, libelule, Meganeura, oxigen, stiri, studiu
Comentarii (1)
[…] Cercetatorii cred ca cele doua fenomene sunt in mod intim legate. Acum circa 300 de milioane de ani, in Carbonifer, padurile luxuriante erau imense, arborii foarte mari, oxigenul era in proportie mult mai mare in atmosfera iar insectele ajungeau la dimensiuni gigantice, precum Meganeura. […]