Scanarea creierului va prezice care dislexici vor putea citi

Scris de

copil bolnav de dislexieProceduri noi si sofisticate de scanare a creierului vor prezice care dintre tinerii afectati de dislexie vor putea citi in urmatorii trei ani. Descoperirea va conduce astfel la dezvoltarea unor modalitati mai eficiente de tratare a acestei dizabilitati.

Prin verificarea unor activitati specifice ale creierului, in cazul tinerilor afectati de dislexie, cercetatorii pot prezice cu o acuratete de 90% care dintre acestia vor putea invata sa citeasca. “Acest fapt ne ofera speranta ca putem identifica copiii care se vor insanatosi de-a lungul timpului”, afirma Dr. Fumiko Hoeft de la Universitatea de Medicina Stanford.

De asemenea, acesta afirma ca mai sunt necesare anumite studii inainte ca aceasta tehnica sa poata fi folosita in aria clinica.

Echipa de cercetatori a folosit doua tehnici diferite de scanare. Prima s-a bazat pe rezonanta magnetica in captarea imaginilor, care masoara cantitatea de oxigen folosita de creier in timpul diferitelor activitati iar cea de-a doua, difuziunea rezonantei magnetice tensoriale, care releva conexiunile intre diferitele arii ale creierului.

In urma acestui proces, au aflat ca jumatate din copiii cu dislexie exercitau o activitate mai mare intr-o zona a creierului aflata langa tampla dreapta, cunoscuta sub numele de girul frontal inferior. Altii copii prezentau puternice conexiuni intr-o retea de fibre ale creierului care conecteaza portiunea din fata a creierului cu cea din spatele acestuia.

Dupa ce au verificat aceeasi copii, doi ani si jumatate mai tarziu, au aflat ca cei care au inregistrat acele conexiuni neobisnuite sunt cei predispusi sa invete sa citeasca. Testele clasice, realizate pe hartie, nu sunt capabile sa prezica care copii vor reusi.

Dislexia este o dizabilitate la nivelul creierului care impiedica procesul de invatare, care afecteaza intre 5 si 17% din copii din SUA. Persoanele care sufera de dislexie intampina dificultati in procesul de citire, scriere, redactare sau pronuntare a  cuvintelor.

Sursa: Reuters
Sursa foto: Psychologytoday

Etichete: , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.