Servicii medicale in schimbul arahidelor

Scris de

pacientii din ZimbabweLocuitorii din Chidamoyo, Zimbabwe, au venit la usa spitalului ce gazduieste misiunile americane, ca sa obtina vizite medicale sau pastile in schimbul puilor, caprelor, porumbului sau arahidelor.

In capela spitalului sunt adunate acum dune de alune necojite. Acestea sunt transformate in unt de arahide, ce este ulterior amestecat in terciul de ovaz oferit la micul dejun, la gustarile de ceai si la cina.

Spitalul, fondat acum patru decenii de catre misionarii americani ai Bisericii Crestine si Bisericile lui Hristos, primeste suport guvernamental limitat. Acesta mai primeste, de asemenea, 10.000 de dolari pe luna de la bisericile americane si engleze, permitandu-le astfel sa ceara pacientilor mai putini bani decat ar plati in mod normal in alte structuri guvernamentale. Spitalul cere o taxa de 1$ pentru o vizita la doctor (sau un sfert de galeata de arahide), pe cand un spital guvernamental cere 4$ platibili doar in valuta.

Spitalul, impreuna cu multi cetateni din Zimbabwe, au apelat la aceasta metoda de schimb in 2008, cand inflatia a atins o cota uimitoare. Economiile de-o viata au fost astfel epuizate, bancnotele ce valorau milioane de dolari au devenit fara valoare, impingand astfel spre colaps sistemul de sanatate si invatamant. De atunci, economia a fost stabilizata, iar Zimbabwe a renuntat la propriul curs valutar si a adoptat dolarul.

Un raport al Natiunilor Unite arata ca Zimbabwe este mai saraca decat oricare din cele 183 de state, asupra carora organizatia are un rapot al veniturlor. Pentru multi locuitori din zonele rurale, banii sunt atat de putini, incat spitatul a permis aceste schimburi cu pacientii.

ONU estimeaza ca aproximatix 1,7 milioane din cei 11 milioane de locuitori ai statului au nevoie de ajutoare sub forma de hrana in lunile ce urmeaza. Problema grava este ca ajutoarele straine au fost momentan suspendate din cauza dominatiei exercitate de Robert Mugabe asupra vietii politice, acompaniata de incalcarea legii si violarea drepturilor omului.

Sursa: The New York Times
Sursa foto: theage.com

Etichete: , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.