Simtul olfactiv a marit creierele mamiferelor

Scris de

Mamiferele au cele mai mari creiere comparativ cu marimea corpului din toate organismele care populeaza acum Pamantul, cu exceptia “omuletilor mici si verzi”, care au creiere prea mari, si a celor au asteptat ieri sfarsitul lumii, care concureaza cu amibele si paramecii…

Aditional, mamiferele au neocortex, care participa la realizarea unor functii mai inalte precum perceptia senzoriala, coordonare motrica rafinata si limbaj. De mult timp cercetatorii si-au dorit sa afle de ce si cum mamiferele au evoluat astfel de creiere mari si largi. Cercetarea este si ea limitata de raritatea craniilor de mamifere antice si o lipsa de tehnici adecvate de a le studia pe cele pe care le avem fara a le distruge.

Mamiferele au evoluat in de circa 200 de milioane de ani, din Triasic, adica inca dinainte de domnia dinozaurilor. Si daca mai punem si reptilele asemanatoare mamiferelor, din care se trag, ajungem si mai departe, in Permian.

Timothy Rowe si colegii sai au trecut peste aceasta piedica. Ei au cercetat craniile de mamifere vechi cu Raze X pentru a vizualiza craniile lor preistorice. Tehnica le-a permis apoi sa obtina informatii digitale si imagini 3D. Studiul a fost publicat in Science.

Rowe a aflat ca Morganucodon, un mamifer de marimea unui soarece din Triasic, acum 205 milioane de ani, creierul era cu 50% mai mare (relativ la marimea corpului) fata de reptilele triasice mai vechi. Cercetatorii l-au socotit de multa vreme drept o veriga intre mamifere si reptilele asemanatoare mamiferelor (diapside). Expansiunea a venit in principal din marirea bulbului olfactiv si a cortexului olfactiv, ambele fiind implicate in simtul mirosului. Si restul creierului s-a schimbat: cortexul si cerebellum au crescut in marime, facand creierele mai asemanatoare celor ale mamiferelor moderne decat erau in reptile.

Rowe au analizat si interiorul unui craniu de Hadrocodium. Acesta a trait in Jurassicul Inferior, acum 195 milioane de ani, si este un mamifer mai mic de 5 centimetri. Creierul sau este cu alti 50% mai mare fata de primele mamifere, aproape cat la anumite mamifere moderne. Din nou, marea parte a cresterii a venit din expansiunea bulbului olfactiv si a cortexului olfactiv. Si cerebellum a crescut, ceea ce sugereaza ca relatia dintre sistemul senzorial si cel motor se imbunatatise o data cu cresterea mirosului.

Rowe mai spune ca pe baza dovezilor ar trebui sa mai existe un “salt” in creier si sofisticare.

Sursa: Wired

Etichete: , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Acest text nu poate fi comentat.