Sonda spatiala Hayabusa a adus praf extraterestru de pe un asteroid

Scris de

Pentru prima data in istorie, cercetatorii au colectat praf de pe un asteroid extraterestru, cu ajutorul sondei spatiale Hayabusa, si au reusit sa-l aduca cu succes pe Pamant.

Astronomii si pasionatii au asteptat cu sufletul la gura ca JAXA, agentia spatiala japoneza, sa confirme fapta. Si nu le-a fost inselata asteptarea, niponii anuntand ca au prelevat 1.500 de particule de praf extraterestru. Acesta a fost trimis pa Terra cu o capsula inainte ca Hayabusa sa arda la reintrarea in atmosfera.

In praful respectiv s-au gasit particule bogate in fier, ceea ce e consistent cu teoriile actuale legate de originea asteroizilor si confirma faptul ca acestia nu provin de pe Pamant.

Hayabusa a fost lansata in 2003, fiind prima care a vizitat un asteroid. Sonda a avut probleme in timpul misiunii, de la comunicatii la propulsie, ceea ce a adaugat inca trei ani la calatoria sa. O tentativa de a ateriza pe asteroidul Itokawa a fost un esec, dupa ce a ratat corpul ceresc cu totul. In final, JAXA a hotarat sa trimita sonda in sine pe un asteroid pentru a colecta praful. In mod miraculos, a mers.

Japonezii lucreaza acum la Hayabusa 2, care va fi trimisa in 2018 sa aseze un modul pe un asteroid bogat in carbon.

Sursa: Gizmodo
Sursa foto: Gizmodo

Etichete: , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.