Stiinta ne apropie de visul regenerarii

Scris de

Visul uman al regenerarii corpului din propriile celule incepe sa devina posibil cu ajutorul ultimelor cercetari din domeniu.

Este cunoscut faptul ca animale precum tritonii sau pestii-zebra isi pot regenera membrele, respectiv aripioarele, sau chiar parti din inima. De ce n-ar fi si oamenii capabili de o asemenea performanta?
Probabil din cauza unui compromis in decursul evolutiei, prin care stoparea cresterii celulelor a redus riscul de cancer, permitandu-le oamenilor sa traiasca mai mult. O fiinta umana isi poate regenera ficatul intr-o oarecare masura, beneficiaza de o refacere a varfului degetelor la varste mici si cam atat.

Un grup de cercetatori de la Universitatea din Stanford incearca sa schimbe acest lucru. Experimentul a fost facut pe soareci, intrucat de multe ori concluziile sunt valabile si pentru oameni. Prin dezactivarea genelor care sunt responsabile pentru stoparea tumorilor, oamenii de stiinta au dat voie celulelor musculare sa revina la o stare mai tanara, sa inceapa sa se divida si sa ajute la repararea tesuturilor.

Majoritatea cercetarilor din ultimii ani in domeniul regenerarii s-au concentrat pe speranta ca celulele stem, un tip de celule tinere care dau nastere oricarui tip de celula necesara corpului, ar putea fi antrenate sa se comporte ca si celule adulte. Metoda naturala de regenerare este totusi diferita, in sensul ca incepe cu celulele adulte la locul plagii si le trece apoi intr-o stare similara celor de tip stem, in care pot creste si se pot divide.

Echipa de la Stanford incearca sa imite procesul natural: “Noi, mamiferele, ne-am pierdut capacitatea de regenerare pentru a impiedica dezvoltarea tumorilor, dar daca am reusi sa o reinviem in mod controlat, am putea folosi acest lucru in medicina”, este de parere Dr.Blau care a luat parte la experiment.
Lucrul cu genele care se ocupa de reprimarea celulelor canceroase este destul de periculos, dar Dr.Pomerantz, un alt colaborator al studiului spune ca acestea pot fi oprite pentru o scurta perioada prin aplicarea dozei corecte de substanta chimica.

Un moment dificil in cercetarea de fata a fost gasirea combinatiei corecte de gene de acest fel. Una din cele doua este o gena veche numita Rb, care se dezactiveaza in mod natural la tritoni si pesti atunci cand incepe regenerarea tesutului. Pe langa aceasta gena, mamiferele o au si pe aceea numita Arf, care stopeaza o celula suspecta de cancer atunci cand gena Rb nu face acest lucru.

Pentru a opri temporar actiunea celor doua gene, oamenii de stiinta au injectat in piciorul soricelului o substanta numita silencing-RNA, moment in care celulele s-au topit in fibrele musculare, asa cum este normal sa o faca.

Este surprinzator totusi faptul ca mecanismul regenerator inca ar putea functiona, desi mamiferele nu au fost capabile sa-l foloseasca 200 milioane de ani. Trebuie avut insa in vedere faptul ca acest proces depinde de mai multe mecanisme celulare. O simpla rana se poate vindeca, dar regenerarea completa a unui membru este posibila in functie de genele specifice fiecarei specii.

Un alt studiu pe tema regenerarii a fost efectuat de oamenii de stiinta din cadrul Universitatii din San Francisco, California. Lucrand tot pe soareci, acestia au dezvoltat o metoda de reprogramare a celulelor inimii in celulele musculare ale acesteia, care in mod obisnuit nu mai pot fi recuperate dupa un atac de cord.
Acum trei ani, cercetatorul Shinya Yamanaka a aratat ca celulele pielii pot fi convertite in celule embrionare stem prin adaugarea a patru proteine. Avand ca reper aceasta descoperire, echipa din San Francisco a selectat 14 astfel de proteine dintre care in final trei au putut produce transformarea urmarita.

Dr.Srivastava, care a condus cercetarea, a spus ca pentru a folosi aceste concluzii in beneficiul oamenilor, va trebui mai intai sa gaseasca trei substante care sa inlocuiasca proteinele. Apoi sa le introduca printr-un tub special intr-o artera a inimii, urmand ca acestea sa transforme o parte din tesutul inimii in celule musculare cardiace.

Metoda Dr.Yamanaka a adus speranta si pentru refacerea celulelor musculare ale inimii, cu ajutorul celulelor stem, dar exista riscul ca unele dintre acestea sa nu se transforme, formand tumori. Descoperirea Dr.Srivastava insa poate evita aceasta problema.

Sursa: NYTimes
Sursa foto: ScienceDaily

Etichete: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.