Studiu: Legea lui Moore prezice ca viata a aparut acum 9,8 miliarde de ani
Scris de Daniel Ionascu
Viata a aparut in Univers cu mult inainte de formarea Pamantului, daca aplicam Legea lui Moore la complexitatea vietii, potrivit unui nou studiu.
Mai exact, a aparut acum 9,8 miliarde de ani, cu 5 miliarde de ani inainte de formarea Terrei. Si cum planeta noastra nu era inca formata, e clar ca a aparut in alta parte.
Studiul a fost realizat de catre Alexei Sharov – genetician la National Institutes of Health – si biologul Richard Gordon.
Premiza de la care au plecat cei doi este ca viata opereaza intr-un mod asemanator Legii lui Moore, crescand in complexitate intr-un mod din ce in ce mai mare. Urmarind complexitatea inapoi in timp, se poate estima cand a aparut viata.
Legea lui Moore specifica faptul ca performanta calculatoarelor se dubleaza la fiecare 18 luni, ducand la cresterea exponentiala a complexitatii tehnologice. Pe baza ei se pot face atat predictii cat si verificari in trecut. Spre exemplu, aplicand legea la cresterea numarului de tranzistori de pe un circuit integrat ajungem in anii ‘’60, cand numarul era…zero. Fix de cand a inceput sa se dezvolte industria semiconductorilor.
Ei bine, urmarind complexitatea evolutiei de-a lungul erelor, incepand de la organismele unicelulare si pana la fiinte complexe precum pestii sau mamiferele – cercetatorii au ajuns la concluzia ca genomul si-a dublat complexitatea la fiecare 376 milioane de ani.
Iar momentul zero este acum 9,7 miliarde de ani, cu plus sau minus 2,5 miliarde de ani.
De la panspermie la extraterestri
Cercetatorii fac apoi conexiuni cu mai multe alte teorii, de la panspermie la ecuatia Drake. Gandind evolutia ca un proces cosmic si nu unul terestru exista mai multe consecinte importante: viata a avut nevoie de 5 miliarde de ani inainte de a atinge complexitatea unei bacterii; mediile in care viata a aparut si evoluat pana la procariote ar fi total diferite fata de cele de pe Terra; nu exista viata inteligenta in Univers inainte de formarea Pamantului asa ca viata nu putea fi implantata aici de extraterestri; viata pe Terra a aparut prin panspermie; replicarea experimentala a originii vietii trebuie sa tina seama de mai multe evenimente rare cumulate plus faptul ca Ecuatia Drake – destinata estimarii numarului de civilizatii din univers – este probabil gresita, din moment ce inteligenta abia a aparut la scara cosmica.
Din orice perspectiva ar fi luat, studiul e demolator pentru orice religie.
Acuma trebuie mentionat ca definitia complexitatii biologice este un subiect… complex. Un studiu publicat in revista Nature in 2008 arata 42 de definitii pentru ceea ce inseamna complexitate si niciuna nu tot ceea ce inteleg oamenii prin acest cuvant…
Etichete: biologie, evolutie, extern, extraterestri, genetica, panspermie, recomandari, stiri, studiu, viata
Comentarii (1)
Pentru a raspunde acestor obiectii, majoritatea evolutionistilor invoca ideea ca acest lucru ar fi totusi realizabil prin legaturi intamplatoare care ar fi aparut in decursul miliardelor de ani care s-ar fi scurs de la formarea Pamantului pana la aparitia vietii. Insa, calculele de fizica statistica arata ca probabilitatea unui asemenea eveniment este neglijabila, chiar daca am presupune ca varsta Pamantului ar fi de sute de miliarde de ani, in timp ce, chiar si cele mai generoase evaluari cu privire la aceasta varsta nu depasesc 4 miliarde de ani.