T-Rex era mult mai mare decat se credea si foarte flamand
Scris de Andrada Florea
Tyranosaurus Rex, pe scurt, T-Rex, crestea mult mai repede si cantarea mult mai mult decat se credea initial, fapt ce sugereaza ca temutul pradator ar fi fost un adolescent foarte flamand.
Oameni de stiinta britanici si americani s-au folosit de scanari laser 3D si de modelare pe computer pentru a “cantari” cinci specimene de T-Rex, printre care si specimenul de la Field Museum din Chicago, “Sue”, cel mai mare si mai complet schelet de T-Rex cunoscut.
Cercetatorii, in frunte cu John Hutchinson si Peter Makovicky de la Field Museum, s-au folosit de scanari ale scheletelor pentru a construi modele digitale, carora mai apoi le-au adaugat muschi si tesuturi, folosind drept ghid structurile tesuturilor moi ale crocodililor si pasarilor.
Concluziile au fost ca Sue, care a trait in America de Nord acum mai bine de 67 de milioane de ani, cantarea cam noua tone, cu 30% peste cate se estima initial.
Intrigant este faptul ca cel mai mic si mai tanar specimen de dinozaur cantarea mai putin decat se credea. S-a facut astfel mult mai multa lumina in ceea ce priveste biologia animala. Cat despre T-Rex, rezultatele indica faptul ca acesta crestea de doua ori mai repede de la varsta de 10 si pana la 15 ani, lucru care a fost sugerat initial intr-un studiu facut acum cinci ani.
In timpul de crestere cel mai rapid, in “adolescenta”, T-Rex lua in greutate cam cinci kilograme pe zi, spune John Hutchinson de la Royal Veterinary College din Londra.
Imaginati-va cata carne insemna acest lucru. Era vorba despre foarte multi cheesburgeri sau, mai bine zis, despre destul de multi dinozauri cu cioc de rata – hadrozauri- care trebuiau infulecati, adauga acesta.
Hadrozaurii sau dinozaurii cu cioc de rata erau ierbivori comuni ce traiau alaturi de T-Rex, fapt ce ii facea pe mancatorii de iarba masa preferata a acestor carnivori.
Un apetit mare insemna ca T-Rex ar fi avut probabil nevoie de un teritoriu extins si deci specimenele erau relativ rare. Cresterea rapida in adolescenta sugereaza de asemenea ca T-Rex ar fi avut un metabolism rapid iar acest lucru alimenteaza ideea ca aveau sangele cald.
O masa corporala mare ar fi venit in detrimentul agilitatii, iar muschii pulpelor inferioare ale picioarelor nu erau la fel de mari proportional, ca cele ale pasarilor din zilele noastre, ceea ce arata ca T-Rex ar fi avut o viteza de deplasare maxima in jur de 16-40 de kilometri pe ora.
Ultimele cercetari contribuie la multe alte cercetari si evidente ce fac din T-Rex unul dintre cei mai studiati dinozauri.
Etichete: 3D, cercetatori, dinozauri, extern, fosile, hadrozauri, reptile, schelete, stiri, studiu, Sue, T-Rex, Tyranosaurus Rex