Tantarii sunt atrasi de picioarele mirositoare
Scris de Daniel Ionascu
Tantarii sunt atrasi cumva de bacteriile de pe picioare. Asta inseamna ca gasirea unui mod de a izola aceste odoruri ar putea reduce “placerea” acestor insecte de a ne musca si a raspandi diverse boli.
Remco Suer a studiat tantarii africani Anopheles gambiae, unul din vectorii primari in raspandirea malariei. Suer a testat mirosul lor intr-un laborator. El a pompar dioxid de carbon aditional in container pentru a simula respiratia umana, apoi a adaugat concentratii mari din 5 diverse mirosuri ale picioarelor. Si a gasit ca tantarii nu au fost in stare sa reactioneze la CO2 pentru cateva secunde.
Totusi, specia respectiva este singura varietate care reactioneaza la un cocktail de mirosuri specifice.
De regula, tantarii se hranesc intai cu ceva zaharuri, de obicei din plante. Dupa care in pofta lor teribila dupa sange urmeaza dioxidul de carbon pentru a localiza prada. Dar de cele mai multe ori trag spre picioare.
Desigur, nu toate speciilde de tantari reactioneaza in acelasi fel. Daniel Kline, entomolog la Agricultural Research Service din Gainesville, a facut un alt fel de experiment: a folosit o pereche de sosete purtate cate 12 ore timp de 3 zile la rand. “Chiar am facut femelele sa raspunda la sosete”, a spus el, citat de PhysOrg.
Asta da stiinta! Acum stiti ca daca soseta nu se mai dezlipeste de tavan, e numai buna de gonit tantarii…
Etichete: extern, insecte, malarie, recomandari, recomandari Stiinta & Tehnica, sanatate, stiri, tantari