Traseul unei comete, refacut cu imagini luate de amatori

Scris de

Fotografiile luate de astronomii amatori si postate pe internet sunt o vasta resursa la care observatoarele profesioniste pot apela pentru a realiza lucruri spectaculoase. Si utile.

Un nou studiu foloseste fotografii culese online pentru a reconstrui orbita unei comete. Dustin Lang, astronom la Princeton, a spus ca fotografiile luate la o rezolutie buna pot contribui cu date complementare fata de ceea ce realizeaza marile telescoape.

In urma cu doi ani, Lang si colegii sai au lansat astrometry.net, un site care analizeaza automat tiparele de stele din imagini astronomice si le foloseste pentru a isi da seama ce parte a cerului este fotografiata. Site-ul a generat o gramada de date dar Lang nu a fost sigur cum poate fi utila toata aceasta informatie. “Cu un ciocan in mana, am inceput sa ne uitam dupa cuie”, spune el.

La 1 aprilie 2010, el si David Hogg, astronom de la Universitatea New York, au cercetat imagini online ale cometei 17P/Holmes, care a explodat intr-un mod faimos in octombrie 2007 si a devenit cel mai stralucitor obiect de pe cer.

Cautarea a gasit 2.241 de imagini unice din care 1.299 s-au dovedit utile.

Sursa: Wired
Sursa foto: Wired

Etichete: , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.