Un roi de galaxii are 800 trilioane de stele

Scris de

Folosind South Pole Telescope, astronomii au descoperit cel mai masiv cluster galactic dintotdeauna. Se afla la 7 miliarde de ani-lumina de Terra si include 800 de trilioane de stele si sute de galaxii.

Numita SPT-CL J0546-5345, aceasta aglomerare “castiga titlul la categoria greutate”, potrivit lui Mark Brodwin, astronom la Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics.

Avand in vedere distanta la care se afla, noi practic il vedem cum era acum 7 miliarde de ani, cand sistemul nostru solar nici macar nu aparuse.

De atunci ar fi trebuit sa creasca de patru ori, potrivit oamenilor de stiinta. La inceputurile sale, Universul era mai compact, ceea ce inseamna ca era mai influentat de gravitatie. Acesta este motivul pentru care galaxiile se grupeaza in roiuri de galaxii.

Dar Universul s-a marit datorita fortei energiei intunecate. Acum aceasta domina in lupta impotriva gravitatiei si sufoca formarea de nori de galaxii, facand Universul mai difuz.

Sursa: Science Daily
Sursa foto: Science Daily

Etichete: , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Comentarii (3)

 

  1. Vasili says:

    Pe vremea mea nu exista cuvantul trilion in română. Corect e “mii de miliarde”.

  2. Vasili says:

    P.S. Forţa energiei întunecate e The Dark Force a lu’ ăla negru de respira greu, care era tac’su lu’ Indiana Jones?

  3. Trilion suna mai bine decat triliard si se intelege mai bine decat daca apareau mii de miliarde. 🙂

    PS: Forta intunecata rulz! Cel putin pana vine un Obi One Skinobi care sa fie initiat de Yoda la spiralele MISA.

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.