Un super-virus creat in laborator poate omori jumatate din omenire

Scris de

Cercetatorii au creat un virus care ar putea ucide jumatate din populatia Globului. Acum academicienii si expertii in bioterorism se cearta daca sa faca publica “reteta” si daca ar fi trebuit sa faca asta de la bun inceput.

Virusul este o tulpina de gripa aviara H5N1, care a fost modificat genetic pentru a deveni mult mai contagios. A fost creat de Ron Fouchier la Centrul Medical Erasmus din Rotterdam, Olanda. Fouchier si-a prezentat cercetarile la o conferinta din Malta, desfasurata in luna septembrie.
El spune ca tulpina afecteaza animale, in special pasari, si afecteaza rareori oameni. In aproximativ 10 ani de la aparitia gripei aviare in Asia, s-au raportat mai putin de 600 de cazuri la oameni. Insa, virusul este foarte puternic, omorand cam jumatate din pacientii diagnosticati. Tot ceea ce-l opreste de la a deveni un mare pericol public este imposibilitatea sa de a se transmite de la om la om.

Pana acum…

Echipa lui Fouchier a folosit animale care simuleaza raspunsul uman la gripa aviara si a transmis virusul pentru a-l face mai adaptabil pentru noile gazde. Dupa 10 generatii, virusul a suferit mutatii si a devenit posibila infectarea prin aer. Studiul genetic a aratat ca noua tulpina nu are decat cinci mutatii comparativ cu cea originala iar toate au fost anterior gasite in mediul natural independent, dar niciodata in acelasi timp.

“Nu pot sa gasesc un alt organism patogen mai inspaimantator decat acesta”, spune Paul Keim, un genetician specializat in microbi care s-a specializat pe anthrax. “Anthraxul nu este deloc inspaimantator comparativ cu asta”, a completat el.

Voi ce credeti? Ar trebui facut public studiul?

Sursa: Russia Today
Sursa foto: Russia Today

Etichete: , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.