Urmatoarea misiune NASA pe Marte: lansarea unei sonde in 2016

Scris de

Masina InSightRover-ul Curiosity ce a aterizat pe Marte va incepe sa treaca la lucruri serioase destul de curand. In fine. La momentul de fata, nu este nicio noutate, iar NASA deja isi indreapta atentia catre urmatoarea misiune pe Marte, un vehicul numit InSight.

InSight, al carui nume nu este vreun amestec nebun de termeni stiintifici, fapt neobisnuit pentru NASA, va ateriza pe Marte cu scopul de a incerca sa-si dea seama cum si de ce a ajuns Marte sa fie atat de diferita de Pamant din punct de vedere geologic.

Spre exemplu, Pamantul are placi tectonice. Marte cu siguranta nu are asa ceva in prezent, si cu siguranta nu a avut nici in trecut. De asemenea, nu suntem prea siguri daca Marte are sau a avut un nucleu lichid precum Pamantul. Intrebari destul de fundamentale, iar InSight ar trebui sa ajute la gasirea raspunsurilor… cel putin in teorie.

InSight este un fel de misiune multinationala, cu instrumente ce provin din alte cateva tari. Francezii vor pune la dispozitie un instrument care nu face altceva decat sa stea nemiscat si sa asculte chiar si cele mai mici cutremure, in timp ce nemtii vor contribui cu o sonda robotica, care va fora noua metri in crusta martiana pentru a masura fluxul de caldura. Contributia NASA la acest proiect consta in nava spatiala, bratul robotic si cateva camere de filmat.

Cu un cost de “doar” 425 de milioane de dolari, misiunea InSight este destul de ieftina (da, 425 de milioane de dolari este putin). Si asta pentru ca, in principiu, misiunea este o reproiectare minora spre moderata a vehiculului Phoenix, ce a operat pe Marte timp de vreo doua luni in 2008.

Asta inseamna ca aterizarea pe Marte va fi lipsita de evenimente neasteptate, in mare parte, fara a fi nevoie de macarale sau airbaguri. InSight este programat sa fie lansat in martie 2016, urmand sa aterizeze pe Marte in septembrie. Ar trebui sa opereze timp de doi ani pamanteni, iar voi puteti vedea ce planuieste sa faca in animatia de mai jos.

Sursa: Dvice
Sursa foto: NASA

Etichete: , , , , , , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Comentarii (1)

 

  1. […] in continuarerobotei pe Marte si mai nou, a descoperit dinozauri. Dar nu pe Marte. Si nu dinozauri, ci doar urmele lasate in […]

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.