Cum arata 2.300 de exoplanete care orbiteaza aceeasi stea
Scris de Andrada Florea
Pana in ziua de astazi, telescopul spatial Kepler a identificat aproximativ 2300 de planete ce orbiteaza in jurul altor stele. 2300 de planete inseamna multe planete, iar o simulare ce le plaseaza pe toate pe orbita in jurul aceleași stele reprezinta un mod vizual, deși foarte implauzibil, de a ilustra cate planete sunt in spatiu.
Inainte de a viziona simularea de mai jos (care este realizata de Alex Parker, un cercetator postdoctoral in știinta planetara de la Centrul Harvard-Smithsonian de Astrofizica, adica Cineva-Care-Stie-Ce-Zice), sunt cateva lucruri pe care trebuie sa le avem in vedere.
In primul rand, tot ceea ce vedeti aici reprezinta date sigure. Marimile relative, distantele orbitale și perioadele orbitale sunt toate reale, deși adaptate la singurul soare din simulare. Chiar și culorile sunt reprezentative pentru temperaturile estimate de la suprafata planetelor.
In al doilea rand, toate planetele sunt cele pe care Kepler le poate vedea. Asta inseamna ca nu reprezinta neaparat o mostra reprezentativa a tuturor exoplanetelor care se afla in spatiu, din moment ce Kepler poate repera mai ușor explanetele mari, ce sunt in apropiere de stelele lor proprii.
La sfarșitul simularii, veti vedea trei inele albe, ce reprezinta orbitele planetelor Venus, Pamant, respectiv Marte. Kepler nu a identificat multe planete in afara acelor distante, dar asta nu inseamna ca ele nu exista: este mult mai probabil ca exista miliarde de planete pe care nu le-am descoperit inca.
Ceea ce ar fi curios de vazut ar fi daca legile fizicii s-ar aplica dintr-o data si am fi martorii a ceea ce se intampla cand 2300 de planete au de-a face cu atractia gravitationala. Toate planetele s-ar ciocni intre ele, iar resturile ar fi inghitite de stea. Destul de interesant, nu?
Etichete: astronomie, exoplanete, extern, Kepler, Marte, planete, simulari, stele, stiri, telescoape, Terra, Venus, video