Vacile si puii indopati cu medicamente fac bacteriile mai rezistente

Scris de

Medicamentele cu care sunt hranite animalele pentru a stimula cresterea si a preveni diverse boli au un rol-cheie in cresterea rezistentei la antibiotice pentru o serie de bacterii, potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS).

Practica conglomeratelor de zootehnie de a administra animalelor mari cantitati de medicamente antimicrobiale “favorizeaza aparitia unui bacterii care sunt rezistente la droguri si care se pot transmite la om prin consumarea de mancare contaminata, din contactul direct cu animalele sau prin mediu”, spune Awa Aidara-Kane, de la Organizatia Mondiala a Sanatatii (World Health Organization).
Aidara-Kane conduce un grup al OMS care supravegheaza rezistenta microbilor. Ea mai spune ca genele care “codeaza” rezistenta se pot transmite de la bacterii specifice animalelor la agenti patogeni care afecteaza oamenii.

Opriti folosirea antibioticelor in zootehnie!

Organizatia Mondiala a Sanatatii sugereaza restrictionarea sau chiar eliminarea folosirii antibioticelor pentru a stimula cresterea animalelor. Beth Karp, epidemiolog la Centrul pentru Controlul Bolilor si Prevenire din SUA, spune ca deja se vede o crestere a rezistentei la Cephalexin in cazul infectiilor cu Salmonella Heidelberg. Intre 2008 si 2010, rezistenta a crescut de la 8% la 24% la oameni iar in cazul infectiilor la gaini cresterea a fost de la 17% la 31%.
Tulpina este rezistenta la aproape toate antibioticele. Karp s-a declarat ingrijorata si de riscul rezistentei la Cephalexin si in cazul altor tulpini de Salmonella.
J. Glenn Songer, profesor Colegiul de Medicina Veterinara din cadrul Iowa State University, a notat ca anumite tulpini ale bacteriei Clostridium Difficile au un rol important in cauzarea de boli la porci. Iar acum bacteria incepe sa aiba unul din ce in ce mai mare in cazul infectiilor la oameni. Aceasta rezista la majoritatea tratamentelor si este o amenintare serioasa in spitale.

O serie de cercetatori au avertizat recent ca medicina si tehnologia se apropie de limita de rezistenta in cazul antibioticelor. Daca mai sunt dubii despre cum se poate proba evolutia, iata dovada…

Sursa: Medical Xpress
Sursa foto: Openei.org

Etichete: , , , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.