“Submarine” nu trece neobservat

Scris de

“Submarine” este unul dintre cele mai bune filme ale verii 2011. O comedie care nu-si lasa principiile sa stea in calea progresului, cum spune si motto-ul filmului.

„Submarine” este povestea lui Oliver Tate.  O poveste in care vedem incercarea lui de a o curta  pe Jordana si chinul de a reface casnicia parintilor lui. Oliver este un baiat in varsta de 15 ani, matur pentru anii lui, dar care are inca momente de naivitate, ceea ce duce la multe situatii amuzante.

Inca din primele secvente, cand profesorul intreaba „What do I mean by self discovery?”, iar un elev raspunde: „Having a wank, Sir?”, mi-am dat seama ca „Submarine” o sa fie amuzant.  Si asa a fost: replici taioase, situatii ciudate, personaje ridicole, limbajul specific britanic, totul este acolo.  Trailerul ofera doar o parte din ceea ce urmeaza,  un lucru laudabil.

„ Her mouth taste like milk, polo mints and Dunhill international”

Scenariul scris de regizorul filmului, Richard Ayoade, este o adaptare dupa nuvela cu acelasi nume a lui Joe Dunthorne.  Scenariul e amuzant, istet, eficient, insa cam pierde din forta pe la mijlocul filmului, cand actiunea se invarte in jurul casniciei parintilor lui Oliver. Aceasta parte a doua merge cam lent si nu este la fel de interesanta de urmarit ca inceputul. Modul in care se solutioneaza criza dintre cei soti nu este satisfacator. Parinti lui ne lasa sa intrevedem ca doar compromisul si comoditatea tin oameni impreuna.

Din fericire, sfarsitul e realizat istet, fara sa dea in patetic. Iar curajul lui Oliver este remarcabil, avand in vedere cine ii este tata.

„Please could Oliver Tate be excused from class. His tiny heart is broken.”

Trebuie sa vorbim despre regie. Richard Ayoade, tanarul actor, cu roluri minore, dar care a jucat  si in serialul  „The IT Crowd”, este exceptional ca regizor. Imaginile prezinta o calitate foarte buna, accelereaza actiunea cand vrea, dand o urgenta actiunii (scena cu bicicleta), fara sa para fals. Sunt folosite  multe unghiuri de filmare si  miscari de camera fine.  Montajul scenelor este excelent realizat si se trece de la un mod de filmare modern la cel vintage (exemple:  momentele de iubire dintre Jordana si Oliver) cu usurinta. Totul e foarte bine pus la punct.

Despre actori pot sa zic doar ca toti au fost alesi perfect pentru rolurile lor. Nu pot sa-mi imaginez alte persoane in locul lor. Craig Roberts (Oliver Tate) este excelent, iar nararea faptelor de catre acesta intr-un ritm rapid, pe o voce subtire reprezinta savoarea filmului.  Pe Sally Hawkings (Jill Tate) aproape ca nu am recunoscut-o spre deosebire de rolul din „Happy Go-Lucky”, alta pelicula britanica de calitate.

In sfarsit, merita mentionata si coloana sonora, realizata de Alex Turner, solistul celor de la „Artic Monkeys”. Soundtrack-ul este constituit din sase melodii originale create de Turner. O completare perfecta a productiei.

„ Ask me how deep  the ocean is. Why? Couse’ I know the answer. Oh, do you? Yeah. How deep is it. I’m not going to say. I’m broken hearted.”

„Submarine” este un film foarte bun, care trebuie urmarit de cat mai multi dintre voi.

Nota 4,5/5

Sursa: Renne
Sursa foto: Britscene

Etichete: , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Comentarii (2)

 

  1. Silvia Radu says:

    Toate filmele pe care le-ai recomandat pana acum au devenit favoritele mele. Poate sunt chiar filmele, poate e modul in care scrii. Oricum, si tie, nota 9.5/10 😛

  2. Florin says:

    Wow, multumesc:). Sa stii ca filmele fac toata treaba, eu doar incerc sa le fac cunoscute publicului.

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.