Viata pe baza de metan pe satelitul Titan?

Scris de

Semnaturile chimice ale complexei activitati de la suprafata satelitului Titan al lui Saturn sugereaza existenta unor forme primitive si exotice de viata sau precursoare vietii.

Potrivit unei teorii a astrobiologilor, semnaturile indeplinesc doua conditii importante necesare pentru o ipotetica “viata bazata pe metan” si nu pe carbon. Una din descoperirile cheie publicate in jurnalul Icarus arata ca moleculele de hidrogen plutesc in jos prin atmosfera titaniana si dispar la suprafata. Iar Journal of Geophysical Research a facut o harta a hidrocarburilor de pe suprafata lui Titan si a observat ca acetilena lipseste.
Aceasta este importanta deoarece acest chimical ar fi cea mai buna sursa de energie pentru viata bazata pe metan, spune Chris McKay, astrobiolog la NASA Ames Research Center, din Moffett Field, California.
Daca acetilena este consumata ca “hrana”, curgerea hidrogenului este si mai importanta, acesta fiind practic “aerul” pe care l-ar consuma vietatile respective, asa cum noi consumam oxigen pe Pamant.

Pana acum, formele de viata bazate pe viata sunt doar ipotetice. Pe Titan temperatura este de -178 grade Celsius. Desi avem pe Pamant microbi care se dezvolta in metan, un organism trebuie sa se bazeze pe o substanta lichida, ca apa pe Terra, dar nu apa in sine pentru ca e inghetata acolo. Acest lichid este metanul si toate moleculele legate de el.

Noile descoperiri sunt consistente cu conditiile necesare pentru producerea vietii bazate pe metan, acestea nu dovedesc existenta ei pana la capat, spune Darrell Strobel, cercetator la Johns Hopkins University din Baltimore.

Sursa: Science Daily
Sursa foto: Wired

Etichete: , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.