Creation, drama lui Darwin

Scris de

CreationPentru ca se apropie ziua lui Charles Darwin, vreau sa va propun spre vizionare cel mai recent film despre fondatorul teoriei evolutioniste.

Creation, in regia lui Jon Amiel descrie lupta interioara, uneori violenta a lui Darwin intre credinta si ratiune, intre propriile convingeri si povara de a fi impotriva tuturor. Bazata pe cartea Annie’s Box, scrisa de stra-stranepotul lui Darwin, Randal Keynes, pelicula ne dezvaluie cum a fost scrisa cea mai celebra lucrare a naturalistului britanic, sub presiunea dramei suferite in urma pierderii fiicei sale, Annie. Este vorba desigur despre Originea speciilor, publicata in 1859.

Protagonistii filmului, care ii portretizeaza superb pe sotii Darwin, sunt casatoriti si in viata reala. Paul Bettany si Jennifer Connelly au primit nenumarate oferte de a juca impreuna, dar proiectul Creation este primul care le-a captat interesul. Cei doi actori, care s-au intalnit prima data pe platoul filmului A beautiful Mind, reusesc performante impresionante, de un realism emotionant.

Dupa moartea fiicei lor, Emma Darwin se va refugia in religie, iar Charles isi va pierde orice urma de credinta in Dumnezeu. Din acel moment cei doi nu-si mai vorbesc, traind un conflict tacit al spiritelor. Remarcabil este faptul ca cei doi isi pastreaza respectul si toleranta unul fata de celalalt pana la final, dand dovada de intelegere, datorita dragostei ce ii leaga.

Creation ne permite sa-l cunoastem pe Darwin ca sot, tata si om de stiinta. Il vedem astfel in scenele de dragoste alaturi de sotia lui, povestind copiilor din experientele traite in calatoriile sale, dar si cultivandu-si pasiunea acuta pentru natura, in virtutea careia a revolutionat ideea omenirii despre originea vietii.

Desi a fost lansat oficial in septembrie, Creation a ajuns in cinematografele din SUA abia acum o saptamana, fiind considerat prea controversat pentru publicul american, marea majoritate puternic religios. Jeremy Thomas, producatorul peliculei, s-a declarat uluit de faptul ca la 150 de ani de la publicarea Originii Speciilor, inca mai exista aceasta atitudine.

E trist si in acelasi timp stupid faptul ca subiectul Darwin starneste automat dispute in randul oamenilor aflati sub stapanirea perpetua a prejudecatilor, desi traim in era informatiei. Teoria evolutiei prin selectie naturala, poate cea mai importanta idee din istorie si in sprijinul careia se aduc permanent noi si noi dovezi stiintifice, continua sa aprinda spiritele. In Romania, aceasta a fost scoasa din programa de invatamant liceal, tara noastra fiind astfel singura din UE in care nu se mai preda explicit teoria darwinista a evolutiei vietuitoarelor. Asta in conditiile in care se presupune ca scoala are menirea sa formeze o gandire rationala, bazata pe observatie si experiment. Stiinta este aceeasi, indiferent de religie, dar oamenii au ajuns sa o respinga din “frica de Dumnezeu”.

Lasand la o parte aceste probleme de principiu, ma rezum la a sublinia ca filmul Creation este o poveste pentru cei suficient de open-minded cat sa priveasca lucrurile cu o totala libertate a constiintei, dar si o ocazie de a-l cunoaste mai bine pe Darwin, omul.

Sursa: Renne
Sursa foto: Icelebz

Etichete: , , , , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.