Lehman Brothers, nu Merrill Lynch era tinta de achizitie pentru Bank of America

Scris de

bank of america tower of investment bank unit new yorkCand consiliul de administratie (CA) al Bank of America s-a intalnit in 15 septembrie 2008 pentru a aproba achizitia unei banci de investitii, membrii credeau ca vor cumpara Lehman Brothers si nu Merrill Lynch, cum de fapt s-a intamplat.

Intamplarile sunt relatate in emailurile pe care procurorul general al statului new York, Andrew Cuomo, le-a prezentat in sustinerea punerii sub acuzatia de frauda a lui Ken Lewis, fostul sef al Bank of America. Lewis a orchestrat achizitia Merrill si este acuzat ca nu a informat actionarii bancii de pierderile care se adunau in in curtea Merrill si a permis acordarea de catre aceasta acordarea de bonusuri in valoare totala de 3,6 miliarde de dolari in cel mai prost an al istoriei Merrill.

Cuomo pretinde ca Bank of America a decis cumpararea Merrill Lynch dupa ce s-a uitat doar 25 de ore prin registrele sale contabile.

“Modul in care am aprobat achizitiile este cel care ma preocupa cel mai mult!!!” spunea in tumultul evenimentelor din 2008 Chad Gifford, director la BofA, intr-un email despre schimbarea de ultim moment.

Prabusirea sistemului financiar

Lehman Brothers a cerut protectia falimentului in 15 septembrie, cu active de 639 miliarde de dolari si datorii de 613 miliarde de dolari, cel mai mare faliment care a existat vreodata. Operatiunile sale nord-americane au fost cumparate de banca britanica Barclays, in vreme ce cele europene, asiatice si din Orientul Mijlociu au ajuns la japonezii de la Nomura.

In aceeasi zi, Merrill s-a salvat in bratele Bank of America, in timp ce ziua urmatoare AIG a fost nationalizata. In 21 septembrie Goldman Sachs si Morgan Stanley s-au transformat din banci de investitii in holdinguri bancare aflate sub tutela Fed.
Merrill Lynch a avut in 2008 pierderi de 16 miliarde de dolari dar, eventual, a fuzionat cu Bank of America. Indiciile existente pana acum arata ca Ben Bernanke, seful Federal Reserve si Henry Paulson, secretarul de atunci al Trezoreriei, l-au constrans pe Lewis sa nu ofere datele despre pierderile Merrill actionarilor care trebuiau sa voteze achizitia.

Sursa: Bloomberg
Sursa foto: Bloomberg

Etichete: , , , , , , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Comentarii (2)

 

  1. […] in final BofA nu a mai cumparat Lehman Brothers, ci Merrill Lynch. Sursa: Wall Street Journal Sursa foto: […]

  2. […] a tras 1,4 trilioane si Bear Stearns, care a folosit 960 miliarde de dolari. In timpul crizei Merrill Lynch a fost vanduta catre Bank of America iar Bear Stearns catre JPMorgan […]

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.