Dubla lansare – cartea si filmul „Tatal Fantoma”

Scris de

  • Volumul de proza scurta „Tatal Fantoma” {Amintiri}, prima editie in limba romana a unei carti semnate de cunoscutul scriitor si scenarist american Barry Gifford
  • DVD-ul filmului „Tatal Fantoma”, nominalizat pentru debut la Festivalul de Film International de la Montreal – 2011 si distins in 2012 cu Premiul Special al Juriului al Festivalului de Film de la Alma Aty – „Shaken Stars”. In regia lui: Lucian Georgescu. Cu: Marcel Iures si Mihaela Sirbu

Invitatie Tatal FantomaMarcel Iures, Mihaela Sirbu si regizorul Lucian Georgescu va invita sa luati parte la o lansare – eveniment: prima aparitie in limba romana a unui volum semnat Barry Gifford, „Tatal Fantoma”{Amintiri} si versiunea DVD-ului filmului cu acelasi nume, in regia lui Lucian Georgescu. Evenimentul va avea loc vineri, 6 decembrie, ora 18:30, in Carturesti Verona (cafenea) si este sprijinit de Vodafone Romania.

Marcel Iures si Mihaela Sirbu, actorii principali ai filmului, vor citi fragmente din volumul de proza scurta al scriitorului american, iar Lucian Georgescu va povesti aventurile drumului de la carte la film. In timpul evenimentului vor fi proiectate imagini inedite de la filmari, consemnate de making-of-ul prezentat in premiera, semnat de cineastul Andrei Cretulescu.

Cele doua aparitii “Tatal Fantoma” reprezinta cadoul ideal de Sarbatori pentru adeptii naratiunilor scurte, decupate din viata reala, insa colorate cu elemente de fictiune, si cinefilii fascinati de biografii, enigme intunecate si povesti de dragoste la drum lung.

„Barry este in aceasta carte altul decit durul solitar din Chicago, rasfatat astazi de soarele Californiei care a incalzit cindva si oasele batrine ale lui Jack London, scriitorul atit de iubit de Gifford”
(Lucian Georgescu – Postfata)

Volumul „Tatal Fantoma” {Amintiri} este un adevarat eveniment editorial, fiind prima editie in limba romana a unei carti scrise de Barry Gifford (trad. Lucian Georgescu si Constantin Dumitru-Palcus), scenaristul preferat al lui David Lynch („Lost Highway”, „Sailor & Lula”, „Hotel Room Trilogy”) si Matt Dillon („City of Ghosts”).

Volumul aduna schite in care in tuse estompate, autorul reconstituie fulgurant portretul unui tata disparut prematur, gangster in celebrul clan Siegel-Lanski din Chicago. Dupa moartea timpurie a tatalui sau, arestat de mai multe ori pentru tainuire de proprietate furata si trafic de alcool in perioada Prohibitiei, si fara nicio informatie despre trecutul acestuia din perioada ante-americana, Barry Gifford se intoarce pe „urmele tatalui”.
„Asadar, eu sunt prin nastere un american de prima generatie, fiu al unui gangster care a murit de tanar. Ca si tatal meu, mi-am croit calea-n viata fara prea mult sprijin. Am vrut sa stiu de unde venea tata, asa ca am calatorit mai intai la Viena, iar mai tarziu in Romania, si am aflat. Ceea ce am descoperit nu m-a surprins.” (Barry Gifford).

Barry Gifford este scriitor american si cineast, ”singurul scriitor american inca in viata posedat de geniu” (Norman Mailer). A scris „Sailor&Lula – the complete novels” (ecranizat de David Lynch in „Wild at Heart”), „Almost Oriental” (nuvela ecranizata de Lucian Georgescu), ”Perdita Durango” (transpusa filmic de Alex de la Iglesia) si alte cateva zeci de romane, nuvele si scenarii de film.

Scenariu excelent, un film deopotriva amuzant si inteligent (RAINDANCE); Calatorie agreabila prin 70 de ani de istorie si peisaje superbe (EMPIRE)

Filmul „Tatal Fantoma” a fost prezentat in avanpremiera la Festivalul International de Film Transilvania 2011 (TIFF). Filmul spune o dubla poveste de dragoste. Pe de o parte cea dintre profesorul american Robert Traum (Marcel Iures, intr-un rol deopotriva impresionant si inedit), reintors in tara natala a tatalui si unchiului sau – unul celebru romancier, celalalt gangster din Chicago – si Tania (Mihaela Sirbu, a carei prestatie a fost apreciata de Variety drept un „debut formidabil”). Pe de alta parte, dragostea pentru cinematograful de altadata, nomad, popular, naiv si generos.

“Tatal Fantoma” ii aduce laolalta si pe Mariana Mihut si Victor Rebengiuc (impreuna din nou pe marele ecran dupa 30 de ani), Mimi Branescu si Mirela Oprisor, Valer Dellakeza si Mihai Constantin. Barry Gifford are si el o aparitie cameo in film.

„Tatal fantoma” reprezinta debutul in lungmetraj al lui Lucian Georgescu, scriitor, scenarist, producator, critic de film (membru ACIN, FIPRESCI, EACWP, SRN), conferentiar dr. la Universitatea Nationala de Arta Teatrala si Cinematografica din Bucuresti.

Volumul si recent lansata versiune DVD a filmului sunt acum distribuite in principalele librarii din tara: Carturesti, Diverta, Librariile Humanitas.

Sursa: Renne
Sursa foto: Renne

Etichete: , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.