Oscar Niemeyer, 104 ani de arhitectura

Scris de

Arhitectul care a schimbat fata arhitecturii zilelor noastre, Oscar Niemeyer a murit cu 10 zile inainte de a aniversa 105 ani de viata. Cariera sa stralucita este omagiata de marile birouri de arhitectura din lume care au postat azi pe retelele de socializare mesaje in memoria marelui Maestru. Oscar Niemeyer a castigat premiul Pritzker, cea mai inalta distinctie pentru arhitectura in 1988 si este cunoscut in lumea intreaga in special pentru lucrarile sale din capitala Brasilei dar si pentru colaborarile sale cu parintele arhitecturii moderne, Le Corbusier.

Intr-un discurs pe care l-a tinut la implinirea a 100 de ani de viata si 80 de ani de cariera in arhitectura atat pe plan national, cat si international, arhitectul Oscar Niemeyer sublinia importanta majora pe care tara sa natala si orasul sau a avut-o asupra carierei sale: “I have always,” says Oscar Niemeyer, “accepted and respected all other schools of architecture, from the chill and elemental structures of Mies van der Rohe to the imagination and delirium of Gaudi. I must design what pleases me in a way that is naturally linked to my roots and the country of my origin.” ( Am acceptat si respectat intotdeauna alte scoli de arhitectura, de la volumele epurate si structurile simple ale lui Mies van der Rohe, la imaginatia halucinanta a lui Gaudi. Eu voi proiecta asa cum imi dicteaza inima mea, care este legata in mod natural de radacinile pe care le am in aceasta tara si de traditia si originea mea.)

Acest discurs, patriotic pe de-o parte si inspirational pe de alta parte, este ceea ce l-a tinut in viata pana la venerabila varsta de 104 ani. Acesta a proiectat si gandit concepte de arhitectura pana in ultimele sale saptamani de viata, servind ca un model pentru arhitectii din intreaga lume.

Sursa: RENNE
Sursa foto: RENNE

Etichete: , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.