UE amendeaza cartelul televizoarelor si monitoarelor cu tub

Scris de

Uniunea Europeana a acordat o amenda de 1,47 miliarde de euro, cea mai mare din istoria sa, pentru cartelul televizoarelor si monitoarelor cu tub.

“Aceste carteluri pentru tuburi catodice sunt ‘ca la carte’: implica cele mai proaste tipuri de comportament anti-competitiv care sunt strict interzise companiilor care fac afaceri in Europa”, a declarat Joaquin Almunia, Comisarul European pentru Competitie.
Cea mai “altoita” companie este Philips, care trebuie sa scoata din conturi 313,4 milioane de euro. Aceasta este urmata de LG Electronics, cu o amenda de 295,6 milioane de euro, Panasonic – 157,5 milioane de euro si Samsung SDI – 150,8 milioane. Sume mult mai mici trebuie platite si de Toshiba (28 milioane euro) si de catre firma franceza Technicolor – 38,6 milioane euro.
De asemenea, alte doua companii mixte ale Panasonic au primit amenzi. In fine, societatea taiwaneza Chunghwa Picture Tubes a fost iertata, deoarece a fost cea care i-a dat in gat.

Cele doua carteluri au operat intre 1996 si 2006, perioada in care directori ai companiilor s-au intalnit la partide de golf pentru a fixa preturile si imparti pietele. Potrivit lui Almunia, cartelurile au fost foarte daunatoare pentru consumatori, din moment ce tuburile catodice sunt 50-70% din pretul unui ecran.

Ulterior, tuburile catodice au fost inlocuite de displayurile cu cristale lichide (LCD), plasme sau tehnologia OLED.
Comisia a mai amendat anul trecut cu 128,74 milioane de dolari un numar de patru producatori de sticla folosita in tuburile catodice. In plus, Chunghwa Picture Tubes, Samsung Electronics, LG Display si alte trei companii LCD au mai fost penalizate acum doi ani cu alti 648 milioane de euro pentru participarea intr-un alt cartel. Ulterior, Dell si Nokia au dat in judecata companiile respective, pentru a-si recupera diferenta de bani platita in plus.

Anterior deciziei de azi, cea mai mare amenda pentru cartel a fost de 1,38 miliarde de euro si a fost impusa in 2008 participantilor la un cartel al sticlei.

Sursa: Reuters
Sursa foto: The Verge

Etichete: , , , , , , , , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Comentarii (1)

 

  1. […] indrumarea sa, Comisia Europeana a amendat in 2012 cu 1,47 miliarde de dolari cartelul tuburilor catodice pentru monitoare iar amenda este cea mai mare din istoria US. In aceasta operatiune au fost vizate […]

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.