“Buried”, ingropat de viu

Scris de

De cand am vazut trailerul m-am gandit ca filmul poate sa fie bun sau prost. Nu poti sa zici ca e un film de mijloc unul care are efecte, decoruri bune, dar povestea cam scartaie. Nu poti pentru ca este un film despre un sofer de camion, care transporta materiale pentru refacerea zonelor distruse din Irak, ce este prins si varat intr-un cosciug, la 2 metri sub pamant. Un singur actor, un singur regizor, un singur loc.

In cazul de fata, “Buried”, este un thriller bun care reuseste sa te tina in priza pana la sfarsit si are un final bine ales.

Paul (Ryan Reynolds) se trezeste intr-un sicriu, speriat, neintelegand ce se intampla cu el avand un minim de resurse: o bricheta, un telefon si o lanterna ce avea obiceiul sa se stinga. Se pare ca Paul a fost rapit de o grupare terorista si care cere 5 milioane de dolari pentru eliberarea lui.

Timp 90 de minute vedem cum se chiunuie (la propiu si la figurat) sa caute o cale de scapare din acest cosmar. Il vedem cum incearca sa se repozitioneze in cosciug, cum da telefoane disperat si cum ii rabfuneste frustrarea pe fata de fiecare data cand tentativele de evadare esueaza. La capitolul de interpretare, Reynolds face o treaba buna si reuseste sa ne arate emotiile pe care le-ar simti cineva aflat in locul lui. Prin rolul din “Buried”, Reynolds ne demonstreaza ca nu este doar un actor de filme de comedie-romantica.

Regizorul Rodrigo Cortes dovedeste maiestrie in folosirea spatiului si captarea unor unghiuri imposibile. Se descurca cu spatiul disponibil si o face bine. Stie cand sa se apropie aratandu-ne cat de incofortabil este cosciugul pentru un om viu. Avem parte si de cadre departate, sugerand neputinta unui om ingropat de viu la 2 metri sub pamant.Un plus vine si de la reusita lui Cortes de a se juca cu diferitele lumini, adaugand culoare mediului cenusiu si compact.

Filmul poate fi considerat o parabola a felului in care statul se ingrijeste de drepturile cetateanului pe care se lauda ca il protejeaza, a felului in care marile corporatii isi servesc angajati, a felului in care societatea contemporana-(capitalista) il trateaza pe cel de alaturi, la insemnatatea vietii unui om pentru seamanul sau.

“Buried” nu e perfect. Unele scene par ceva prea lungi si pot plictisii. Alt lucru care m-a frapat pe mine a fost faptul ca avea tot timpul receptie excelenta la telefon. Da, retelele de telefonie s-au dezvoltat, dar chiar asa fara nicio intrerupere. Nu este o greseala mare, dar te poate scoate din atmosfera.

Este un film cu o premisa interesanta si reuseste sa creeze tensiune si sa o reactualizeze de-a lungul actiunii pana la sfarsit.

Sursa: Renne
Sursa foto: Collieder

Etichete: , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.