Filmele 3D ar putea deveni optiune obligatorie in cinematografe
Scris de Andrada Florea
Cu exceptia producatorilor Hollywood, cui ii mai pasa de 3D? Momentan, 3D-ul este optional (si destul de costisitor) si nu obligatoriu atunci cand mergi sa vezi un film intr-un cinematograf. Insa 3D-ul ar putea deveni singurul mod in care poti vedea filmele, daca cinematografele se decid sa aplice un filtru 3D peste proiectoare si sa scape de ochelarii 3D.
Indiferent care este parerea ta despre 3D – chiar daca iti da dureri de cap, nu-ti place rezolutia sau pur si simplu urasti filmele 3D – trebuie sa recunosti ca 3D-ul complimenteaza filmele 2D. Si in plus, nimeni nu te obliga sa dai mai multi bani pentru a purta ochelari de plastic in timp ce te uiti la un film.
Chiar si cu o “jucarie” cum ar fi 3DS-ul Nintendo care exista tocmai pentru a-ti oferi experienta jocurilor 3D fara a avea nevoie de ochelari, 3D-ul tot poate fi lasat deoparte, prin setarile jocului.
Filmele in varianta 3D din cinematografe au nevoie de doua proiectoare – cate unul pentru una din cele doua imagini separata, pe care mai apoi ochelarii 3D le unesc si creeaza efectul de profunzime, sau 3D. Si un al doilea proiector poate fi destul de costisitor.
Cercetatori sud coreeni ai Optics Express au pus pe masa o noua metoda de a te bucura de filmele 3D fara a fi nevoie de ochelari. Insa la aceleasi preturi ridicate.
Un filtru va putea fi plasat in fata proiectorului, pentru a polariza lumina. Un al doilea filtru va acoperi ecranul va obscuriza diferite regiuni verticare ale ecranului, in acelasi mod ca si jaluzelele orizontale. Ochii nostri, fiind plasati in unghiuri vizuale diferite, vor avea fiecare regiuni ale ecranului blocate si parti vizibile din ecran.
Filmul va avea imaginile pentru ochiul drept si cel stang intercalate in coloane verticale. Trucul va consta mai apoi in a avea pixelii de imagine pentru ochiul stang existenti in lumina pentru ochiul stang si vice-versa pentru ochiul drept.
Momentan, filmele 3D care ofera aceasta optiune de a scapa de ochelari sunt de calitate redusa. Odata rezolvate problemele de blocare a luminii si de rezolutie, cinematografele vor putea integra filtrele proiectoarelor si ecranelor.
Iar daca ziua aceea va veni, asteptati-va ca preturile biletelor sa creasca. O oportunitate perfecta sa incepeti sa puneti bani deoparte pentru un HDTV cu o diagonala de 75 de inch.
Etichete: 3D, cinematografe, cinematografie, ecrane, extern, filme, filtre, Hollywood, Nintendo, producatori, proiectoare, recomandari, regizori, stiri