“Jobs” – pseudocronica de film
Scris de Liliana Marculescu
Nu am iPhone de la Apple. Dar am vazut atatea asemenea telefoane active in jur si am auzit atatea laude la adresa lor incat numele lui Steve Jobs si-a facut loc cumva de la sine si in lumea mea altfel destul de strimtuta, ca un efect “natural” al fenomenului pe care il reprezinta acum iTehnologia: iPod, iPad, iPhone.
Steve Jobs nu mai e printre noi, dar numele lui e atat de viu inca si, din aceasta cauza, am simtit nevoia sa il vad la cinematograf, “reincarnat” de Ashton Kutcher in “Jobs”.
A fost o experienta. Nu neaparat de cinefil. Cele mai bune filme biografice raman cele documentare. Dar uneori doresti sa vezi si cum arata de fapt in viata de zi cu zi personajul principal.
Jobs a fost toata viata lui o minte inventiva combinata cu o ambitie extrema. Logo-ul pe care si l-a ales pe viata “Gandeste diferit” l-a caracterizat perfect. Tot ce a facut s-a subordonat unicului scop de a fi cel mai bun, de a fi primul. Si pentru a-si atinge acest tel nu s-a dat inlaturi de la nimic. Tanarul Steve a ramas de la inceput si pana la sfarsit un pragmatic cinic, in stare sa isi spolieze rece si fara remuscari cei mai buni prieteni.
Unii ar putea spune ca “asa e viata – nedreapta”. Dincolo de film, viata a fost nedreapta si cu Jobs insusi: a murit avand o avere de 8 miliarde de dolari. Toti banii din conturi nu i-au fost de ajuns ca sa isi cumpere un pancreas nou sau cateva zile de viata in plus. E o tragedie in sine.
A fost Steve Jobs fericit? Cu certitudine – nu. Un om pe care il respect mult mi-a zis la un moment dat “traim vremuri ciudate”. Intr-adevar e ciudat ca un om ca Steve Jobs, atat de nefericit in esenta, sa genereze schimbari atat de extinse atat ca spatiu geografic, cat si ca mobilitate dincolo de granitele sociale impuse de venit sau de statut. Alunecarea mentalitatilor produsa prin intermediul noilor tehnologii inteligente a devenit fluida si subtila. Copiii de azi sunt diferiti de copiii de maine.
Din acest punct de vedere, sa vezi un film ca “Jobs” nu e o optiune de cinefil. Este un gest de reverenta fata de cel care a fost, cu bune si cu rele, un vehicul al Schimbarii pe care o traim acum.
Etichete: Divertisment, filme, intern, opinii, recomandari, Steve Jobs