Batalia pentru controlul oraselor inteligente

Scris de

Daca totul devine din ce in ce mai inteligent in jurul nostru, nu ramane cumva riscul ca o serie de corporatii sa primeasca cheile catre intimitatea noastra direct din mana fiecaruia?

Un studiu realizat de Rockefeller Foundation ofera concluziile. La mijloc se afla cantitati masive de date, ca sa nu mai spunem serviciile asociate. Batalia se duce intre “hacktivistii” care doresc autoguvernarea si cei care ar oferi totul unei companii-mamut care sa ne ofere o viata mai buna si sa se ingrijeasca de tot, gen IBM sau Cisco.
Fara un echilibru intre marile companii si spiritul de meserias al fiecarui om, zonele urbane ar putea fi marii pierzatori. Studiul Fundatiei Rockefeller face estimari pe 10 ani iar autorii concluzioneaza ca “am putea repeta conflictele urbane devastatoare ale secolului al 20-lea”.

De ce tehnologii are nevoie un oras?

Dintre cercetatorii care si-au pus parafa pe studiu se afla Carlo Ratti directorul MIT Senseable City Lab, Nathan Eagle de la Institutul Santa Fe, Genevieve Bell – directoarea Intel Labs si Jonathan Donner de la Microsoft.
Impreuna, ei au aratat care vor fi tehnologiile care vor conta pentru un oras al anului 2020: broadband mobil, dispozitive inteligente personale, retele de cloud computing – unde se stocheaza online date, dar care sa fie detinute de stat, baze de date gratis si “interfete publice”.

Critica demagogiei pure

Studiul, “The Future of Cities, Information, and Inclusion”, este cea mai remarcabila critica impotriva retoricii “verzi” promovate de companii precum IBM, Cisco sau Siemens. In primul rand sunt criticate solutiile de tipul “smart city in a box” (orasul inteligent intr-o cutie -nr). Nu exista nicio garantie ca solutiile care merg intr-un oras ar functiona si in altele. In timp ce companiile concureaza pentru a primi de la state si guverne comenzi pentru produsele lor “inteligente”, orasele vor beneficia de inovatie.

Dar daca una ajunge in top, orasele ar putea vedea cum infrastructura lor ajunge in controlul unui monopol ale carui interese nu sunt aliniate cu ale urbei sau ale rezidentilor sai. Dar si orasele au nevoie de ele…

Sursa: Fast Company
Sursa foto: Fast Company

Etichete: , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Comentarii (1)

 

  1. […] la masini, frigidere, ceasuri electronice si masini de spalat pana la taxiuri, trenuri sau sistemele inteligente ale oraselor precum cele oferite de giganti ca Siemens sau […]

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.