Beculetele s-au aprins si criza bate la usa, avertizeaza Texas Instruments si TSMC

Scris de

Desi au anuntat profituri surprinzator de mari pe ultimele trei luni, producatorii de semiconductori Texas Instruments si TSMC avertizeaza asupra economiei anemice, pe masura ce companiile scad comenzile, ca urmare a inrautatirii situatiei la nivel mondial.

Texas Instruments este unul dintre cei mai buni indicatori asupra evolutiei viitoare a economiei deoarece produce procesoare pentru orice, de la electrocasnice si smartphone-uri pana la cipuri industriale. Texas Instruments a realizat un profit net de 784 milioane de dolari, in urcare cu 30%, la venituri de 3,39 miliarde de dolari, in minus cu 2%. Problema este ca pe trimestrul al patrulea estimeaza scaderi din cauza economiei anemice.
“Ceea ce observam este ca acum (clientii) sunt nesiguri in ceea ce priveste cererea pentru produsele lor… si fac stocuri atat de mici cat considera ei ca pot”, a declarat Kevin March, directorul financiar al Texas Instruments.
“Ei o duc mai bine decat competitorii lor”, spune JoAnne Feeney, analist la Longbow Research. “Rezultatele lor financiare pe cel de-al treilea trimestru au fost mai bune decat ne asteptam, insa o scadere cu 13% a estimarilor pentru cel de-al patrulea este mai grea decat tot ce am vazut la oricine altcineva”, a mai spus ea, potrivit BusinessWeek.

Dincolo, TSMC a raportat un profit record net de 1,69 miliarde de dolari, in urcare cu 62%, in vreme ce veniturile au fost de 4,84 miliarde de dolari. Cresterea fulminanta vine din cauza ca cererea pentru smartphone-uri si tablete a crescut, in ciuda faptului ca economia a incetinit.
TSMC realizeaza in fab-urile sale procesoarele proiectate de catre companii mari precum Qualcomm, Advanced Micro Devices (AMD) si chiar si Texas Instruments.

“Nu vad nicio lumina la capatul tunelului pentru economia globala, in special pentru SUA, Japonia si zona euro. Dar vom continua sa crestem mai mult decat industria semiconductorilor in viitorii ani, deoarece suntem bine pozitionati pentru pietele smartphone-urilor si tabletelor, care cresc rapid”, a declarat Morris Chang, presedintele TSMC, citat de Wall Street Journal.
Compania este pesimista in privinta ultimului trimestru al acestui an: veniturile ar putea scadea cu 7,3%-8,8% iar marja operationala ar ajunge la 33-35%, fata de 37,2% acum.

Mai multi producatori de semiconductori au scazut proiectiile pentru ultimul trimestru al acestui an, citand scaderea cererii. Printre marile nume se afla Intel, AMD sau Broadcom.

Sursa: RENNE
Sursa foto: 123rf.com

Etichete: , , , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.