Coca Cola, acuzata de sustinerea dictatorului din Swaziland

Scris de

Coca Cola a sprijinit unul dintre cei mai notorii dictatori ai Africii, regele Mswati al III-lea din micutul stat Swaziland, acuza activistii pentru drepturile omului.

Compania detine o fabrica de concentrate in acest stat iar regele a calatorit la sediul Coca Cola din Atlanta, in ciuda activistilor politici care il invinovatesc de abuzuri si de furtul averii nationale.
Mary Pais Da Silva, coordonator al Campaniei Democratice din Swaziland, a cerut Coca Cola sa plece din tara imediat. “Coca Cola trebuie sa stie ca face afaceri cu oamenii gresiti”, spune ea. “In final, economia nu beneficiaza de niciun fel. Profiturile lor nu ajuta cetateanul de rand, in vreme ce regele devine tot mai bogat pe zi ce trece”, a completat ea.
Activistii cer ca nicio companie sa nu faca afaceri cu regimul din Swaziland. Mswati III are 13 neveste si tine anual o petrecere in care isi alege o noua sotie din zeci de mii de virgine.

Cu o avere de peste 100 de milioane de dolari, el conduce una dintre cele mai sarace tari din lume, cu oameni care traiesc in mizerie si iar multi sunt bolnavi de HIV/SIDA si tuberculoza. Partidele politice sunt interzise iar activistii, arestati, incarcerati si torturati.

Coca Cola spune ca Mswati al III-lea nu primeste niciun profit sau dividende din operatiunile sale din tara, cele mai mari din toata Africa. Dar unii activisti estimeaza ca gigantul bauturilor de consum contribuie cu 40% la produsul intern brut al tarii. Iar compania admite ca nu stie cum sunt folositi banii din taxe pe care ii varsa la buget.

Operatiunile din Swaziland ale Coca Cola au fost stabilite in 1987, dupa ce firma a parasit Africa de Sud, unde pe vreme aceea “domnea” apartheidul.

Sursa: The Guardian
Sursa foto: Top News

Etichete: , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.