Criza, minut cu minut: problemele euro vor fi rezolvate prin austeritate si somaj. Iata pasii

Scris de

Criza datoriilor suverane se va rezolva cu austeritate, crestere economica anemica si somaj ridicat pentru multi ani de acum inainte, in caz contrar datoriile Italiei si Spaniei vor ajunge sa fie restructurate, alaturi de cele ale Greciei, Portugaliei si Irlandei, considera William Buiter, economistul-sef al Citigroup.

El a transmis investitorilor o nota care arata un portret financiar al zonei euro demn de predictiile lui Nouriel Roubini. Buiter crede ca Banca Centrala Europeana (BCE) va restabili increderea pietelor ca va ajuta Italia si Spania, iar aceasta declaratie va fi facuta la summit-ul de vineri al liderilor UE. Aici, insa, nu va fi prezentata o singura solutie. In fapt, el crede ca “rezolvarea” crizei va lua ani de zile de austeritate si restructurari de datorii.

“Sprijinul BCE nu va fi un cec in alb, nici fara conditii. Disponibilitatea sa de a actiona ca un creditor de ultima instanta pentru state va fi de genul o <>, pe o perioada de mai multe luni, posibil ani. Acordul de la summit nu va rezolva in sine problemele fiscale curente ale zonei euro si nu va elimina riscul unor viitoare crize. Nici nu va restarta cresterea in zona euro. Va calma ingrijorarile despre falimentele dezordonate ale Italiei sau Spaniei sau cele despre spargerea zonei euro”, scrie el.
Buitter crede ca BCE se va asigura ca Italia, Spania, Franta si Belgia vor putea in continuare sa acceseze fonduri. Mai mult, din moment ce problemele bancilor vor continua, cerinta de a ridica la 9% capitalul bancilor pana la mijlocul lui 2012 va fi suspendata.

Criza, minut cu minut

In final, iata cum arata portretul Europei de maine: “Fie statele care conteaza vor restaura solventa, dupa ani de austeritate, fie vor exista restructurari ordonate ale datoriilor Italiei, Spaniei si altora, pe langa cele ale Greciei, Portugaliei si Irlandei. Asta numesc eu rezolvarea crizei. Cresterea slaba sau negativa cu somaj mare sau in crestere este noul normal in zona euro, Marea Britanie, Japonia si SUA, daca nu cumva se gasesc modalitati de restructurare in afara pietei pentru datoriile suverane, ale bancilor si gospodariilor. Chiar si atunci, potentiala creste este probabil ca va fi modesta, mult sub nivelurile vazute fezabile inainte de criza, in special in SUA si Marea Britanie. Motivele sunt demografia, inrautatirea capitalului uman, infrastructura inadecvata si o tendinta pentru supra-reglementarea sectorului financiar.
Perspective amarate, dar macar nu e criza”.

Fericiti?

Sursa: The Business Insider
Sursa foto: Tehran Times

Etichete: , , , , , , , , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.