Extrapolari liniare

Scris de

Jeffrey FranksDaca Romania a avut o crestere economica, doar in cifre desigur, de apropape 8% in 2007, rezultata din spalarea banilor mafiei din lumea mare in imobiliarele romanesti, 2008 trebuia sa devina un an si mai bun. Conform previziunilor pe care le faceau specialistii superscoliti pe atunci. Previziunile facute erau bazate pe vesnicele extrapolari liniare folosite intotdeauna de catre asa numitii experti. Aceste previziuni l-au determinat probabil si pe domnul Tariceanu, premierul de atunci al unei tari scaldate in prosperitate vesnica, in opinia domniei sale, sa-i trimita pe romani la cumparat de case in SUA.

Domnul Tariceanu a disparut. Il mai poti auzi totusi pe la televiziunile “libere” laundandu-si fara rusine “perioada de glorie”, de fiecare data cand mai apare in postura de invitat la un post sau altul. Domnul Tariceanu este insa mic copil comparat cu Nastase cel cinstit, serios si nepripit. Pe ultimul, care se lauda necontenit, il mai lauda si domnul Ponta, declarandu-l de cate ori poate cel mai bun premier pe care l-a avut Romania vreodata. Domnul Ponta uita insa sa precizeze: bun la ce? Daca se refera la furt, nesimtire si aroganta, atunci ca si azi, are perfecta dreptate.

Timpul a trecut totusi pentru ca asa obisnuieste el sa faca, lasand locul altor premieri. Mai proaspeti, mai din popor, de tipul celuia pe care il avem si azi de exemplu, Traian Franks. Traian Franks s-a nascut intre doua rauri: Dambovita si Potomac. Are asadar putin din cultura americana dar mult mai mult din cultura tunsului de oi. Oaia se tunde de obicei si dupa cate stim pornind de la legile extrapolarii liniare. Tunzi o oaie urmeaza mai apoi toata turma. In virtutea acestor cunostinte a aparut probabil si noua teorie, veche, o teorie prin care Romania iesise din criza cam din momentul in care a intrat. Logica este desigur una de beton, una elementara. O tara pe care nici o criza nu o poate lovi poate primi o palma dar niciodata una care sa se simta. Este ca si cum ai plesni un elefant cu un fir de iarba. Lovitura si intentia exista doar ca ele nu pot lasa nici o urma pe un urias.

Domnul Traian Franks a grait asadar din nou. Parca era o copie stricata a domnului Isarescu sau, poate ecuatia este chiar inversa dar am inteles-o eu gresit. Oricum, Romania a luat-o spre culmi din nou. In opinia domnului Franks poporul este totusi inca anesteziat si va ramane asa o perioada, neputand astfel sa simta adierea gingasa si excitanta a cifrelor. Dar, sa nu uitam! In Romania mai locuiesc si cei cu cetatenia severina. La acesti oameni anestezia nu prinde, nu intra pur si simplu prin talpa de cizma pe care o au pe obraz. Intelegeti acum de ce don Emil si dona Elena sunt din ce in ce mai excitati pe zi ce trece. Mai lipseste doar ca don Cocos sa se scoale in fiecare dimineata si sa cante de pe un turn din Bucuresti imnul revenirii economice. Asta pentru ca poporul sa auda macar daca nu mai e in stare sa simta.

Adevarul este ca dupa atatea ghiciri eronate facute in decursul anilor de criza, domnul Traian Franks ar putea avea dreptate de data asta. Programul casele, rablele, precum si austeritatea aplicata de guvern, ar trebui sa se vada undeva dupa atata timp. Daca nu altundeva macar in cifrele din care este alcatuit textul imnului revenirii. Cel pe care il va canta don Cocos in fiecare dimineata. Daca domnul Traian Franks ar fi vazut venirea crizei ar fi insemnat ca nu extrapoleaza liniar. Daca nu extrapola liniar atunci nu ar face-o desigur nici acum putand astfel sa devina credibil. Pentru mine insa domnul ramane deocamdata un frizer de oi, posesor si al unei diplome de medic anestezist cumparata foarte probabil la un iarmaroc de pe malul Dambovitei.

Sursa: Renne
Sursa foto: 2Space

Etichete: , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.