FMI cere “dovezi tangibile” ale bunavointei Ungariei

Scris de

Christine Lagarde

Directoarea generala a Fondului Monetar International, Christine Lagarde, a precizat joi ca institutia sa este dispusa sa sustina Ungaria, dar pentru asta are nevoie “dovezi tangibile” ale bunavointei autoritatilor de la Budapesta. “Inainte ca Fondul sa poata decide deschiderea unor discutii in vederea imprumutarii Ungariei si o eventuala data pentru aceasta, trebuie sa vedem dorinta autoritatilor de a rezolva toate problemele politice in raport cu stabilitatea financiara”, a precizat Christine Lagarde intr-un comunicat.

Directoarea generala a FMI a publicat acest text in urma unei intalniri cu negociatorul ungar Tamas Fellegi. Budapesta, care are nevoie urgenta de un imprumut pentru a face fata unei conjuncturi dificile,
si-a creat drept dusmani FMI-ul si Europa din cauza unor reforme controversate. “Am avut o dezbatere constructiva asupra evolutiei recente a economiei Ungariei et asupra modului in care FMI ar putea ajuta tara sa faca fata situatiei actuale”, a mai adaugat Lagarde in comunicat.

Inaintea acestei intalniri, un purtator de cuvant al Fondului a tinut sa precizeze presei ca aceasta va fi ocazia unei “discutii informale” si in niciun caz ocazia unor “negocieri”. Fellegi, care se ocupa de negocierile Ungariei cu FMI si Uniunea Europeana in vederea obtinerii unui credit intre 15 si 20 de miliarde de euro, a avut deja o zi de consultari cu economistii institutiei internationale. “Intelegem perfect ca Ungaria trebuie sa urmeze politici care sa sporeasca increderea pietelor. Guvernul ungar este deschis si dispus sa discute toate problemele pe care partenerii nostri le-ar putea ridica. Insa avem nevoie de sugestii concrete, nu de declaratii politice”, a declarat acesta presei in urma intrevederii cu Lagarde.

FMI-ul si Uniunea Europeana au intrerupt vizita la Budapesta la jumatatea lunii decembrie pentru a protesta impotriva vointei primului ministru Viktor Orban de a lansa o reforma a bancii centrale care ar ameninta independenta acestei institutii. Parlamentul ungar a adoptat aceasta reforma la sfarsitul lunii decembrie. Fellegi trebuie sa se intalneasca saptamana viitoare cu mai multi responsabili europeni. Lagarde a afirmat ca “sprijinul din partea autoritatilor si institutiilor europene va reprezenta un element primordial pentru succesul eventualelor discutii” in vederea unui nou imprumut acordat de FMI Ungariei.

Autor: Ioana Brinzei

Sursa: Le Monde
Sursa foto: Business and leadership

Etichete: , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.