FMI ne sfatuieste sa privatizam tot

Scris de

Fondul Monetar International (FMI) “recomanda puternic” reluarea privatizarilor intr-un ritm sustinut din 2011.

Anuntul a fost facut astazi de Jeffrey Franks. “Este multa munca de facut pentru reformarea intreprinderilor de stat. La evaluarile anterioare am discutat de vanzarea anumitor intreprinderi detinute de AVAS, ca sI vanzarea unor participatii minoritare. Recomand puternic autoritatilor romane reluarea rapida a privatizarilor in 2011 sI inchiderea celor pe pierderi”, a declarat Franks.

Sub lupa Fondului

El s-a referit sI la monitorizarea celor 10 companii de stat care sunt supravegheate de Fond: CFR Infrastructura, CFR Calatori, Compania Nationala a Huilei (CNH), Termoelectrica, Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale (CNADNR), Metrorex, CFR Marfa, Electrocentrale Bucuresti, Electrificare CFR şi Administratia Nationala de |mbunatatirilor Funciare (ANIF).
Datoriile acestora ajung la 12 miliarde de euro, aproape de de suma de 13 miliarde de euro pe care tara noastra a contractat-o de la FMI.
FMI a cerut anterior, in 2009, eliminarea subventiilor pentru acestea iar partea romana doreste mentinerea subventiilor la CNH, CFR Calatori sI CFR Infrastructura.

Pachete minoritare de 2 miliarde de euro

Ministerul Economiei vrea sa vanda pe bursa o serie de pachete minoritare de la companiile energetice din portofoliu pentru a alimenta un Fond Roman de Investitii. Pentru aceasta vrea sa vanda 12,64% din cei 20,64% detinuti la Petrom, sI cate 15% din Transelectrica, Transgaz sI Romgaz. Primele trei sunt listate pe Bursa de Valori Bucuresti, in timp ce pentru Romgaz exista promisiuni de listare de 3 ani. La Transelectrica statul detine 73,68% din titluri, la Transgaz 73,51% iar la Romgaz 85%.
Pe lista se mai afla Conpet, unde Ministerul Economiei deţine 58,72% din actiuni şi vrea sa vânda pe bursa 7,72% din titluri. Statul mai vrea sa vanda sI cate 17% din cei 37% pe care ii mai detine la o serie de companii deja privatizate, precum GDF SUEZ Energy Romania, Distrigaz Sud Retele, E.ON Gaz Romania si la E.ON Gaz Distributie.
De asemenea, in domeniul energiei electrice, ministerul vrea sa vanda 14,87% din cei 24,87% la Enel Distributie Banat, 14,9% din cei 24,9% de la Enel Distributie Dobrogea sI 27% din cei 37% avuti la Enel Energie.

De asemenea, legislatia privatizarii obliga statul sa dea 8% salariatilor Petrom, sI cate 10% celor de la fostele Distrigaz Sud si Distrigaz Nord, ca sI celor de la filialele de distributie a energiei electrice privatizate cu CEZ, Enel si E.ON.

Privatizarea “gaurilor”

O alta “transa” de privatizari in curtea ministrului Videanu a fost anuntata saptamana trecuta: Avioane Craiova, IOR, Şantierul Naval Mangalia si societatile miniere Cuprumin şi Moldomin. Toate se confrunta cu mari probleme financiare iar privatizarea lor a mai fost incercata sI in alte randuri. Ministrul Videanu a mai anuntat ieri ca va privatiza si Oltchim Ramnicu Valcea dupa ce compania va realiza profit. Pentru aceasta, mai intai trebuie sa existe acceptul Uniunii Europene pentru transformarea unei creante de 550 milioane de lei in actiuni. Oltchim a achizitionat recent operatiunile petrochimice de la Rafinaria Arpechim Pitesti a Petrom.

Doua himere energetice

Ministerul planuieste si constituirea a doua companii energetice prin comasarea sectorului de productie. Electra va contine Societatea Nationala a Lignitului Oltenia (SNLO), complexurile energetice Turceni, Rovinari si Craiova, Nuclearelectrica si sucursalele hidro de la Valcea, Slatina si Targu Jiu. Hidroenergetica va avea in componenta restul Hidroelectrica, bucatile viabile economic de la Compania Nationala a Huilei, ELCEN Bucuresti, Electrocentrale Deva si termocentrala Paroseni. Videanu doreste sa listeze cele doua companii pe bursa in 2011. Desi termenul pentru constituirea lor era 1 iulie, deja este o intarziere deoarece mai multi actionari ai Fondului Proprietatea au contestat in instanta formarea celor doua societati, alaturi de sindicatele din Hidroelectrica si Nuclearelectrica. In final, Ministerul Economiei va controla 84,39% din capitalul Electra si 63,84% din actiunile Hidroenergetica.
La Electra, Fondul Proprietatea va detine 15,09%, potrivit proiectului de divizare si de fuziune, Termoelectrica va detine 0,25% din titluri, Societatea pentru Inchiderea si Conservarea Minelor va avea 0,13% iar Hidroelectrica 0,11%. La Hidroenergetica Fondul Proprietatea va trebui sa detina 15,9% iar producatorul de energie Termoelectrica alti 20,2%.

Sursa: RENNE
Sursa foto: finance.indiainfo.com

Etichete: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Comentarii (1)

 

  1. Maileanu Cristi says:

    De cand am inceput sa primim bani de la FMI,plictisitoarele si inutilele lor vizite in Romania,facute doar asa sa fie,mi-am dat seama ca FMI nu aduce nimic nou.Multi economisti au spus ca nu era necesar acel acord cu FMI deoarece ne descurcam cu banii pe care ii aveam daca cei care sunt la putere chiar incercau sa ne scape de criza.
    FMI ne sfatuieste foarte prost.Aceasta a si fost vina noastra,am privatizat tot pe mai nimic,am fost pacaliti de mai toti afaceristi.Acum nu am mai ramas cu nimic in tara asta,nu mai avem fabrici bune,uzine si multe altele.Sa nu se mai privatizeze nimic ca o sa ajungem sa plecam cu totii din tara.

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.