Gigantii petrolieri au facut lobby pentru Gaddafi

Scris de

O serie de mari companii petroliere americane au tinut partea colonelului libian Muammar Gaddafi pentru a obtine beneficii materiale.

La o saptamana dupa ce Gaddafi si unul dintre locotenentii sai au laudat Occidental Petroleum – a patra companie petroliera americana – aceasta a angajat firma de avocatura Hogan & Hartson, una dintre cele mai vechi din Washington DC. Si avea o singura misiune: sa scoata Libia de pe lista tarilor ale caror active pot fi inghetate in numele victimelor terorismului.

Potrivit telegramelor WikiLeaks, sase companii americane, plus doua subsidiare americane ale unor companii straine care faceau afaceri in Libia, au urcat cheltuielile de lobby cu 63% in 2008, pana la 75,8 milioane de dolari pentru a scoate tara de pe lista. Congresul a votat in iulie 2008 sa scoata Libia de pe lista daca va crea un fond pentru victimele atentatului de la Lockerbie, care a avut loc in Scotia, in 1989 si in care au murit 270 de oameni.

Eforturile companiilor pentru Gaddafi si propriile profituri au imbogatit un regim represiv, spune Arvind Ganesan, director pentru afaceri si drepturile omului la Human Rights Watch.

Cele sase companii sunt Occidental, ConocoPhillips, Exxon Mobil Corp, Marathon Oil, Hess Corp, Chevron Corp si subsidiarele americane ale British Petroleum si Royal Dutch Shell Plc. Pentru acestea, eliminarea Libiei de pe lista a fost o usurare. In 2008, companiile americane scoteau 30% din cei 1,7 milioane de barili produsi de Libia zilnic, conform unei telegrame trimisa pe 29 august 2008 de la ambasada americana din Libia.
In 2008, Marathon isi genera 22% din productia de titei din Libia, potrivit lui Sam Hanna, analist IHS Inc. Gigantii petrolieri si-au intensificat eforturile dupa ce Libia i-a santajat ca ar putea suferi consecinte. Pe 24 februarie, dictatorul libian i-a chemat pe James J. Mulva, presedintele si directorul executiv al ConocoPhillips, la Sirte, potrivit telegramei scrisa de Chris Stevens, atasatul de afaceri al SUA in Libia. Ziua urmatoare a venit randul lui Phil Goss, managerul pe Libia al Exxon Mobil. Potrivit notelor lui Stevens, Occidental cheltuia 70% din bugetul sau de explorare in Libia. Compania agrease sa extinda o serie de contracte pentru 25 de ani, si urma sa cheltuie 13 miliarde de dolari acolo.

Un tribunal a ordonat guvernului Libian sa plateasca 6 miliarde de dolari familiilor celor 171 de americani morti in atentatul de la Lockerbie.
Lunar, Libia facea un miliard de dolari din taxe pe titei, productie si chirie, circa 90% din totalul castigurilor tarii. Aceasta a impus companiilor sa plateasca in euro, nu dolari americani, pentru a evita sistemul financiar american.

Sursa: Bloomberg
Sursa foto: www.the9billion.com

Etichete: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.