Sute de mii de copii intoxicati cu plumb nu au acces la tratament
Scris de Nicoleta Lazar
Sutelor de mii de copii chinezi care sunt intoxicati cu plumb li se refuza accesul la tratament, precum si la informatiile necesare pentru a combate intoxicarea cu plumb, potrivit unui raport al Human Rights Watch.
Copiii sunt condamnati sa ramana toata viata cu dizabilitati mentale sau fizice din cauza expunerii la gradul ridicat de poluare industriala. “Copiilor care au in sange o concentratie de plumb peste limita maximÄ admisa de 100mg/litru li se refuza accesul la tratament si se intorc in casele contaminate din satele poluate”, a declarat Joe Amon, directorul Human Rights Watch.
Cei de la Human Rights Watch spun ca testul care ar trebui facut tuturor copiilor este limitat si arbitrar in aceste provincii, iar parintii se afla in imposibilitatea de a cumpara tratamentul pentru copiii lor cu un nivel excesiv de plumb in sange.
Cei mai sensibili sunt copiii, spun medicii, iar intoxicatia cu plumb poate afecta sistemul nervos si reproducator, prezentand riscul de a cauza cresterea tensiunii arteriale dar si pierderi de memorie. In cazurile severe, concentratia mare de plumb din sange poate provoca chiar moartea.
La inceputul acestei luni, guvernul chinez a anuntat ca reglementarile si sanctiunile pentru industriile conexe vor deveni mult mai stricte. “Intreprinderile cu grave probleme vor fi inchise, iar oficialii locali vor fi trasi la raspundere pentru orice accident”, a spus Li Ganjie, Ministrul adjunct de Protectie a Mediului. Cu toate acestea, raportul relateaza ca aceste promisiuni facute de Guvernul chinez cuprind foarte putine metode de inlaturare a consecintelor provocate de intoxicarea cu plumb asupra sanatatii copiilor.
Grupul a provocat autoritatile sa abordeze in primul rand nevoile imediate, dar si pe termen lung de ingrijire a oamenilor intoxicati din satele contaminate, dar sa vada si care sunt zonele poluate si sa le curete. “Nu este suficient sa sanctionezi proprietarii de fabrici si oficialii, cand un sat este grav contaminat. Guvernul trebuie sa ofere tratament, dar sa se si asigure ca, victimele nu sunt reexpuse imediat la intoxicatii cu plumb”, a spus Joe Amon.
Raportul are 75 de pagini si se bazeaza pe interviuri realizate din provinciile Henan, Hunan, Shaanxi si Yunnan, dar si pe cercetari realizate in orasele Beijing si Shanghai, intre sfarsitul anului 2009 si inceputul anului 2010.
Autor: Nicoleta Lazar
Etichete: China, copii, extern, intoxicare, poluare, stiri, tratamente