Iranul nu va mai vinde petrol Frantei si Marii Britanii

Scris de

Iranul a decis sa foloseasca arma petroliera si sa opreasca exportul de titei catre companiile britanice si franceze. Decizia a fost anuntata de purtatorul de cuvant al ministrului iranian al Petrolului, Alireza Nikzad.

A doua tara din Organizatia Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC), Iranul produce 3,5 milioane de barili de petrol pe zi si exporta 2,5 milioane. Tara vinde aproximativ 20% din petrol tarilor din Uniunea Europeana, in special Italiei, Spaniei si Greciei, iar 70% din petrol este exportat catre tarile asiatice. In 2011, Franta importa in jur de 58.000 de barili pe zi, ceea ce acopera doar 3% din nevoile sale.

Ambasadorii celor sase tari europene (Franta, Italia, Spania, Grecia, Portugalia si Olanda) au fost avertizati de  ministrul de Externe iranian ca, in orice moment, Teheranul ar putea opri livrarea de petrol, si daca acest lucru nu s-a intamplat inca, a fost datorita politicii umanitare a Iranului si a situatiei actuale a Europei.

In urma anuntului, pretul petrolului a cunoscut o usoara crestere. Decizia Iranului confirma temerile privitoare la aprovizionarea energetica europeana, in ciuda  faptului ca Arabia Saudita, primul exportator mondial de petrol, a asigurat tarile europene ca are capacitatea de a compensa deficitul provocat de incetarea exportului de petrol iranian.

Decizia Teheranului vine ca raspuns la masurile luate de Uniunea Europeana impotriva programului sau nuclear. Printre aceste masuri se numara embargoul petrolier gradual si sanctionarea bancii centrale iraniene pentru a limita finantarea programului nuclear.

Sursa: Le Parisien
Sursa foto: International Business Times

Etichete: , , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.