Letonii refuza rusa ca limba oficiala

Scris de

Fosta republica sovietica Letonia a respins, prin referendum, posibilitatea de a adopta limba rusa ca limba oficiala, limba care ii fusese impusa in perioada comunista.

Mostenire din perioada sovietica, aceasta problema a divizat tara. In cele din urma, letonii au decis, in proportie de 74,6%, ca limba rusa nu va deveni limba oficiala. Cetatenii au acordat o importanta deosebita acestui referendum, importanta observata in procentul de participare foarte ridicat, de 69,23%. Aceasta problema afecta identitatea nationala, de aceea letonii au privit acest referendum cu seriozitate, si nu doar ca pe un joc politic.

In timpul campaniei, a fost amintit faptul ca pe durata dominatiei sovietice, mii de letoni au fost trimisi in Siberia, iar limba rusa a fost impusa in viata publica timp de cinci decenii. In 1991, Letonia redevine independenta si in 2004 devine membra a UE.

Mai bine de 2 milioane de cetateni, adica aproape o treime din populatia tarii, sunt vorbitori de limba rusa. Cu ocazia alegerilor legislative din septembrie, partidul din opozitie, prorus, a obtinut un succes istoric, detinand aproape o treime din locurile din Parlament. Cu toate acestea, partidul a ramas in afara coalitiei guvernamentale.

 

Sursa: Le Figaro
Sursa foto: Bestriga

Etichete: , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.