Google, Facebook si Amazon ocolesc restrictiile din Internet Explorer
Scris de Daniel Ionascu
La doar cateva zile dupa ce un studiu al Universitatii Stanford arata ca Google si altii ocoleau setarile de intimitate din browserele Safari si Safari Mobile de la Apple, scandalul se mareste vazand cu ochii.
Microsoft acuza acum Google ca a luat masuri similare pentru a ocoli setarile din Internet Explorer. Pe de alta parte, Google a raspuns intr-un mod care si-a facut de ras rivala: un studiu din 2010 al Carnegie Mellon arata ca peste 11.000 de site-uri, intre care si Facebook si Amazon, ocolesc in acelasi fel cookie-urile ce folosesc standardele tehnologiei P3P a Microsoft. De asemenea, Google spune ca tehnologia Microsoft este “in mare parte non-operationala” cu serviciile web moderne iar noile implementari sunt afectate din start de modul defectuos in care Microsoft le include in IE. Care a fost avertizata din timp de gaura respectiva, insa abia acum s-a trezit sa arate cu degetul.
Culmea ipocriziei este ca Microsoft este actionar la Facebook cu 1,6% din titluri. Ca sa nu mai spunem ca e si partener cu reteaua sociala in privinta cautarii personalizate prin Bing, care la randu-i, foloseste serviciile web de la Microsoft, precum Bing Maps. Asta nu i-a oprit, insa, sa se ratoiasca doar la Google, mentionand ca verifica rapoartele privind Facebook si ca “nu are informatii aditionale de impartasit in acest moment”. Reteaua sociala a recunoscut negru pe alb ca standardul Microsoft este depasit si ca nu mai reflecta tehnologiile folosite curent pe internet.
Ipocrizie pe banda
Pe de alta parte, asta nu scuza cu nimic comportamentul Google, care decide cu de la sine putere sa treaca peste setarile browserului, indiferent despre ce tehnologie e vorba, fie din Safari, fie din Internet Explorer.
De asemenea, asta nu scuza nici comportamentul Apple, care a setat automat propriile browsere astfel incat sa distruga modelul de afaceri al concurentilor de la Google – bazat pe acceptarea de reclama contra servicii gratuite – in loc sa lase utilizatorilor aceasta prerogativa. Si asta pentru ca-i ameninta propriile profituri colosale. Concomitent, Apple nu accepta motoare de randare concurente pentru browsere, ceea ce face ca Safari Mobile sa fie le fel de”alternativa” pe cat e si Internet Explorer 6 in Windows.
De Microsoft, ce sa mai zicem: browserul sau e o cazatura care nu poate concura la niciun standard, nici cu viteza pe net nu o duce bine si mai e si magnet de virusi…
In final, noi pe cine injuram: pe Google, Facebook si Amazon care ne urmaresc comportamentul online sau Microsoft si Apple pentru ca au produse pline de gauri de securitate si se folosesc de pozitia de monopol?
Etichete: Amazon, Apple, browsere, extern, Facebook, Google, Internet, Internet Explorer, intimitate, Microsoft, recomandari, Safari, stiri