La inceput de joc

Scris de

Clovnii din G20 s-au adunat din nou ca sa nu fie rasfirati. A reiesit clar ca s-au adunat sa se inteleaga asupra faptului ca nu se inteleg. Ar face mai bine sa stea acasa si sa nu mai cheltuiasaca banul public, putand sa-si tina oratoriile la fel de bine, fiecare in parte, in WC-ul din “casuta” in care traiesc. Ca de obicei au batut din gura si degeaba, incercand sa impresioneze piata prin intermediul cuvintelor, pentru ca armele faptelor le-au epuizat de mult. Trichet pare a fi ultimul mohican, singurul cumparator al bondurilor tarilor falimentare din Europa. Domnia sa a reusit insa sa ajunga pe curs de coliziune chiar cu ministrul de finante al Frantei, nemaivorbind de domnul Weber mai marele bancii centrale din Germania, Bundesbank.

Soaptele doamnei Merkel privind participarile pe care investitorii vor trebui sa le aiba la pierderi par sa fi fost auzite si sustinute acum si de doamna Legard, inducand astfel imediat dureri de stomac baietilor cu bonduri. Irlanda este pe punct de explozie si ca atare jocul dominourilor in cadere ar putea sa inceapa in oricare moment. Se pare ca cineva a calcat din nou pe murdaria de sub pres fiind socat de scartaitul intens produs de cantitatea imensa de gunoi. Suedia a simtit si ea socul acum cand banca centrala, Riksbanken, a decis sa faca exit si sa-i lase pe baietii afundati in carry trade fara lichiditati.

Observa rezultatele QE de care vorbeam: bursele urca din cauza perceptiilor gresite pe care le au investitorii privind efectele masurii, economia bate insa in tot acest timp pasul pe loc. Se vede ca monetizarea suedeza a imbatat si ea investitorii dornici de castiguri rapide. Acum insa cand banca centrala se retrage din piata aceasta incepe sa se darame incet dar sigur, exact asa cum va face de fapt si piata din SUA, cu QE 2, 3 si 7 cu tot.

Ceea ce le mai lipsea suedezilor este problema europeana, cea pe care nordicii par s-o fi uitat asa cum a uitat-o de fapt toata lumea. Iata insa ca rahatul pute al dracului chiar ascuns sub pres. Evolutia pe care o va avea piata de capital in saptamanile care urmeaza va fi desigur foarte interesanta de urmarit. Ea ne va da in acelasi timp indicii mult mai clare privind directia burselor si al valutelor.
Vom vedea deasemenea daca Tom degetelu s-a pregatit de actiune sau daca deprecierile la care am asistat, cele descrise de mine in ultima analiza a indicelui SP 500, vor fi doar o furtuna in olita de noapte. Sa nu uitam totusi, povestea cu Nitu si lupu este la fel de valabila in toata lumea.

Sursa: Renne
Sursa foto: Wikipedia

Etichete: , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.