Lehman Brothers, viata de dupa moarte

Scris de

Lehman Bros., viata de dupa moarte Fostul gigant, Lehman Bros., care a cauzat cea grava faza a crizei financiare, planuieste sa se ridice din nou ca afacere, sub un nou nume, Lamco.

Lehman Bros. trebuia sa fie o companie moarta, insa daca apesi butonul liftului din zgarienorul Manhattan la etajul 40, vei da peste o fantoma. In spatele usilor impunatoare de sticla se afla receptia, unde este afisat cu litere argintate numele gigantului financiar ce s-a prabusit in urma cu doi ani.

Bine-imbracatii Wall Streetului misuna incolo si incoace. Pe de o parte, managerii de investitie tind catre zeci de miliarde de dolari in imobiliare si alte holdinguri. Pe de alta parte, tineri comercianti de derivate financiare – valori imobiliare complexe acuzate ca au dus la caderea Lehman – stau in fata computerelor, si analizeaza mii de contracte de derivate pe care Lehman le-a introdus si care sunt valabile.

Operatiunile sunt facute de aproape 500 de angajati, dintre care multi lucrau acolo si inainte de caderea Lehman. “Sunt mereu privit ciudat cand spun ca lucrez aici”, marturiseste Michael Lascher, care ajuta la administrarea activelor imobiliare. “Dar noi facem afaceri”.

Dupa ce Lehman Brothers Holdings a intrat in procedura de faliment pe 15 septembrie 2008, operatiunile sale principale au fost vandute in cateva zile sau saptamani, la firmele rivale. Cele mai multe dintre active au parut rapid lichidate. Insa, echipa Lehman incearca sa gestioneze portofoliul ramas intr-o companie profitabila.

Dar neasteptata “viata de dupa moarte” a Lehman paleste comparativ cu viata sa ca a patra mare banca de investitii a SUA, cu mai mult de 600 de miliarde de dolari in active si cu 26.000 de angajati in intreaga lume.

Un lucru este sigur, compania opereaza inca sub ochiul vigilent al Bankruptcy Court din SUA, si este posibil ca acest lucru sa se mai intample pentru inca cativa ani.

Sediul curent al companiei – patru etaje din Time & Life Building de pe marginea Rockefeller Center – era folosit pentru ca “back office” al Lehman, ce exercita functii administrative.

De la biroul sau, plin intr-un colt de cutii si cu nimic altceva agatat de pereti decat o tabla alba, actualul presedinte al Lehman poate vedea fostul sediu marcant al firmei, aflat doar la un bloc distanta. Aceasta structura mamut afiseaza acum numele companiei britanice Barclays Capital.

Directorii executivi ai Lehman lucreaza de fapt pentru Alvarez & Marsal, care a gestionat falimentul companiei. Bryan Marsal, director executiv al Alvarez & Marsal, este si CEO al Lehman. Aproape alti 140 de membri din stafful Lehman, inclusiv presedintele, John Suckow, sunt angajati ai Alvarez & Marsal.

Curand dupa ce marea partea a operatiunilor Lehman au fost vandute, Marsal si Suckow au considerat ca lichidarea activelor ramase – inclusiv a derivatelor, imobiliare si capitaluri private – in cea mai mare criza financiara de la Marea Depresiune nu este cea mai buna actiune de urmat. Pentru a se ocupa de portofoliu, compania a reangajat sute de oameni din Lehman.

Mutarea s-a dovedit inteligenta pana in prezent. Cum pietele financiare au revenit, portofoliul – ce atinge acum 50 de miliarde de dolari, a crescut de la cele 33 de miliarde initiale. In plus, efortul de a maximaliza valoarea portofoliului a dus la niste miscari neortodoxe pentru o companie in faliment. De exemplu, Lehman a pompat sute de milioane de dolari in doua banci din Utah si Delaware ce se lupta sa supravietuieasca. Firma a procesat noi contracte de instrumente derivate pentru a acoperi riscul altor contracte.

Aceste miscari riscante au fost initial refuzate de unii creditori, dar multi dintre ei au fost castigati prin persptectiva unei reveniri economice spectaculoase.

“Ei fac o multime de lucruri creative”, a spus Charles Tovstein, trezorier sef la San Mateo County din California, care a blocat 150 de milioane de dolari in obligatiuni emise de Lehman.

In orice caz, Alvarez & Marsal, impreuna cu avocatii Lehman, au devenit un centru de controversa din cauza taxelor cerute pentru a gestiona cazul. Pana in iulie, taxele au totalizat 917 milioane de dolari, dintre care 326 de milioane au mers la Alvarez & Marsal. Cuantumul taxelor a fost criticat si de Kenneth Feinberg, specialistul care a fost insarcinat de instanta sa monitorizeze cazul.

“A fost un caz scump, insa avem incredere ca a fost gestionat eficient”, a declarat Suckow.

In probabil cea mai neobisnuita mutare a sa, echipa Lehman a format o noua firma de administrare de active cu personal din fostul gigant. Planul pentru noua firma, Lamco, este de a mentine gesionarea activelor Lehman si de a face afaceri in fonduri de investitii. Principalul argument pentru crearea Lamco a fost ca permite pastrarea unor angajati, carora le sunt oferite perspective de munca pe termen lung. De asemenea, creditorii Lehman ar avea de castigat daca Lamco devine o afacere profitabila.

Un expert in falimente de la New York University, Barry Adler, a catalogat miscarea de creare a Lamco drept “creativa, inovatoare si, cel putin in teorie, productiva”. “Pentru mine, a lua ramasitele unei companii, cioburile colapsului, si de a le transforma in ceva nou, este ceva inedit”, a mai spus Adler.

In jurul biroului din Time & Life Building, numele Lehman este inlocuit incet cu Lamco. Fiecare angajat a primit recent cate o sapca verde cu logo-ul Lamco.

Sursa: LA Times
Sursa foto: CEO World

Etichete: , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.