Marubeni cumpara Gavilon pentru 3,6 miliarde de dolari

Scris de

Casa japoneza de combuy kamagra onlineert Marubeni Corp va cumpara traderul american de cereale Gavilon pentru 3,6 miliarde de dolari pentru a beneficia de cererea tot mai mare din China.

Achizitia va permite concurarea Archer Daniels Midland si Cargill in lupta pentru titlul de cel mai mare furnizor de cereale si oleaginoase din SUA catre China.
Traderii japonezi – numiti “sogo shosha” – s-au intrecut in ultima vreme in achizitii in intreaga lume, de la gaze de sist la cupru, pe masura ce Japonia isi intensifica rivalitatea pentru resurse cu rivalii din China si Coreea de Sud.

Marubeni este al cincilea trader al Japoniei iar Gavilon este cea mai mare tranzactie din istoria sa. Compania americana are datorii de 2 miliarde de dolari, astfel ca valoarea totala a tranzactiei ajunge la 5,6 miliarde de dolari.
Gavilon elte al treilea comerciant cu cereale din SUA, dupa Archer Daniels si Cargill. Gavilon are o capacitate de stocare de 320 de milioane de buseli, ceea ce inseamna 8,7 milioane de tone daca luam pentru comparatie graul.
Gavilon are si o prezenta semnificativa pe piata ingrasamintelor din SUA dar si o unitate care include depozite pentru titei cu o capacitate de stocare de 7 milioane de barili. Printre investitorii care detin actiuni la Gavilon se afla miliardarul George Soros.

Oportunitati

Anterior, Marubeni a semnat o scrisoare de intentie cu Sinograin – companie chineza de stat – pentru conlucrarea in urmatorii ani la construirea de depozite pentru rezervele de stat dar si comerciale.
Anul trecut traderul de stat chinez COFCO anunta ca urmareste achizitii pentru a securiza furnizarea de produse din SUA, Australia, Rusia si America de Sud. Insa nu a avansat cu achizitiile.
Gigantii niponi au realizat achizitii si fuziuni totalizand 25,4 miliarde de dolari in acest an pe pietele internationale, fata de 15,1 miliarde de dolari in cazul companiilor din China. Spre exemplu, chiar astazi transportatorul si distribuitorul de electricitate State Grid Corporation of China a anuntat cumpararea retelei de transmisie a energiei din Brazilia a companiei spaniole Actividades de Construcción y Servicios SA (ACS). Suma platita este de 531 milioane de dolari si asumarea unei datorii de 411 milioane de dolari, astfel ca tranzactia ajunge aproape la un miliard de dolari. Anterior, State Grid a cumparat 25% din operatorul portughez de transport Redes Energeticas Nacionais SGPS SA (REN) pentru 508 milioane de dolari si a dat 3,95 miliarde de dolari ca sa aiba monopolul filipinez pentru transportul energiei timp de 25 de ani. Sinopec Group a cumparat si ea anul trecut pentru 3,5 miliarde de dolari cota detinuta de compania portugheza de stat Galp intr-un zacamant petrolier brazilian.

Sfada cu China

Companiile chineze au avut mai multe ciocniri cu autoritatile americane, acestea fiindu-le frica de amestecul statului asiatic. SUA au blocat oferta gigantului petrolier CNOOC pentru Unocal, in vreme ce in 2011 Huawei si-a retras oferta pentru 3Leaf, dupa ce Comisia pentru Investitii Straine a ridicat mai multe semne de intrebare asupra relatiilor companiei cu serviciile secrete chineze.

In Romania Marubeni a participat la mai multe licitatii pentru termocentrale, ultima fiind proiectul unui grup de 500 MW la Rovinari. Japonezii au pierdut, insa, in fata celor de la China Huadian.
In 2010, compania derula tratative pentru vanzarea certificatelor de emisii ale Romaniei, care valorau atunci 3 miliarde de euro. Intre timp Romania a fost suspendata de la tranzactionare.

Marubeni a fost fondata in 1858 iar principalii sai concurenti sunt Mitsubishi si Mitsui. Potrivit topului Fortune 500, Marubeni a avut in 2011 o cifra de afaceri de 43 miliarde de dolari si un profit net de 1,6 miliarde.

Sursa: Reuters
Sursa foto: Wall Street Journal

Etichete: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.